KMI: “Oktober telde uitzonderlijk veel lente- en zomerdagen”

Friso Gentsch/dpa
Er waren vorige maand elf lentedagen en twee zomerdagen in Ukkel, wat uitzonderlijk veel is. Dat zegt het KMI in zijn klimatologisch maandoverzicht. Een lentedag is voor de weerdienst een dag waarop de maximumtemperatuur boven 20 graden uitkomt. Bij een zomerdag gaat het kwik boven 25 graden.

Gemiddeld telt een oktobermaand 2,4 lentedagen en amper 0,1 zomerdagen. De waarden van vorige maand waren dan ook erg uitzonderlijk. In de periode 1901-2018 waren er enkel in oktober 1921 meer lentedagen: toen telde het KMI er 15. De twee zomerdagen zijn ook geen record. In oktober 2011 waren er drie. De gemiddelde temperaturen waren over het algemeen wel normaal, al waren de hoogste waarden - 25,6 graden op 13 en 16 oktober - wel zeer abnormaal voor oktober.

Verder was het vorige maand uitzonderlijk zonnig (177 uur en 37 minuten) en viel er zeer abnormaal weinig neerslag: 48,3 mm in Ukkel, tegen 74,5 mm normaal. Dat gebeurde bovendien in slechts 10 dagen, waar dat normaal 16,6 dagen is. 

De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal ver onder de normale waarden. Ze fluctueerden van ongeveer 30 procent van de normale waarden in Belgisch Lotharingen tot ongeveer 75 procent van de normale hoeveelheden aan de kust.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lut Reyskens

    Oktober was prachtig , ik heb er echt van genoten.

  • Tim Picarelle

    Toch niet in evergem.