KMI kondigt code oranje af voor onweer: speciaal noodnummer 1722 actief vanaf 12 uur

ANP
Vanochtend is het vaak vrij zonnig met aanvankelijk kans op nevel of een paar mistbanken. Vrij snel echter, lokaal wellicht al vanaf de middag, ontstaan er stapelwolken met buien en onweer. Sommige van de traagbewegende onweersbuien kunnen plaatselijk veel neerslag veroorzaken en mogelijk ook hagel. Daarom wordt vanaf deze middag ook het noodnummer 1722 opnieuw bereikbaar.

De maxima liggen tussen 19 graden in de Hoge Venen en aan de kust en tot 26 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot matig uit noord of uit veranderlijke richtingen. Vanaf 15 uur kondigt het KMI echter code oranje af: er worden verschillende onweersbuien verwacht met overvloedige regen en hagel. 

Deze middag wordt daarom ook 1722, de speciale hulplijn voor niet-dringende brandweeroproepen, geactiveerd.  De bedoeling is dat mensen naar 1722 bellen wanneer ze een brandweerinterventie voor wateroverlast of stormschade willen aanvragen. De FOD Binnenlandse Zaken raadt mensen die niet meteen op dat nummer binnengeraken aan om niet in te haken. Er wordt ook aangeraden om na te kijken of de lokale brandweer een e-loket heeft of zelf een extra nummer heeft geopend. 

Je kan best enkel naar noodnummer 112 bellen in het geval van mogelijk levensbedreigende situaties, klinkt het.

Vannacht is er lokaal eerst nog kans op een bui. Er komen opklaringen met later mogelijk nevel en mist. De minima schommelen rond 10 graden in de Hoge Venen en 14 graden in het centrum. 

Morgenvoormiddag is het licht tot gedeeltelijk bewolkt. Het is meestal droog maar de kans op een bui blijft aanwezig. Overdag wordt het overal opnieuw onstabiel met buien en onweer. De maxima liggen tussen 19 graden aan zee en 24 graden in de Kempen. Er waait een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost. Aan de kust is de noordoostenwind matig.

Ook donderdag wordt een wisselvallige dag. In de voormiddag krijgen we lokale regenbuien. In de namiddag en 's avonds worden de buien talrijker en actiever en gaat het soms ook onweren. Plaatselijk verwachten we flink wat neerslag. Het is nog steeds vrij warm met maxima van 18 tot 24 graden.

Vrijdag neemt de kans op buien af en op vele plaatsen blijft het droog en vrij zonnig. Het kwik stijgt dan naar 27 graden in het binnenland. Aan zee blijft het iets minder warm dankzij een noordelijke bries.

Gedurende het weekend en begin volgende week wordt nog warmere lucht aangevoerd. De maxima liggen dan rond 29 graden in het centrum. In het begin van de dag zou het steeds overwegend zonnig moeten worden, met in de loop van de dag groeiende stapelwolken. Een plaatselijk warmteonweer kan zich dan vormen in de namiddag of avond, vooral op zondag en maandag. De wind is meestal zwak uit oostelijke hoek.

Vanaf dinsdag neemt de kans op onweersbuien toe. Het blijft warm met maxima rond 26 graden in het centrum.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Angelo De vie

  Hier paar druppels, en ik woon in het gedeelte waar het zou moeten gieten ( volgens de "weermannen")

 • Thijs Van Ergens

  Dit is te onnozel, wat ze allemaal toch uitvinden. Ze zeggen elke dag dat het stormweer word na de middag terwijl het toen nog 29° in Londerzeel was. Het regent en bliksemt wel een beetje in de nacht maar als ze daar al code oranje voor geven. Amai dan gaat dat nog veel gebeuren.

 • Bob(Robert) Bruyland

  Naar 'tschijnt gaat de waterrekening zakken door al die regen . Bij ons in de rijstraat is er enkel wateroverlast door de kapotten riolering en dit sinds xxx aantal jaren . we hebben ook nog betonriolering van 20cm diameter op 30cm onder de grond .Ondertussen reeds voor 75% dichtgebouwd , Achter mijn grond is een open beek maar door gebrek aan onderhoud is die verdwenen door dichtslipping.Waar gaan ons belastingen toch naartoe?

 • Pierre Bos

  Prachtige foto, kan er van genieten!

 • Frans Peeters

  Wat een kleurter gedrag