Klimaatwetenschapper luidt alarmbel: "Hittegolf van deze zomer wordt de norm, Vlaanderen komt voor deel onder water te liggen"

iStock
Als het beleid niet verandert, zal de aarde drie tot zes graden opwarmen tegen het jaar 2100. Dat zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery in De Zondag. Ons land zal zich dan mogen opmaken voor droogtes, hittegolven én overstromingen. "Grote delen van West- en Oost-Vlaanderen komen dan gewoon onder de zeespiegel te liggen", waarschuwt Thiery.

Thiery (31), klimaatwetenschapper aan de VUB, windt er geen doekjes om in De Zondag. "Als de politiek niets doet, dan zal de aarde met drie tot zes graden opwarmen tegen 2100. Dat zou enorme gevolgen hebben voor mens en natuur", waarschuwt hij. "Neem de hittegolf van deze zomer. Dat zal de norm worden. Tegelijkertijd zal de regenval extreem worden. Als het regent, volgen er overstromingen. Ook de zeespiegel zal stijgen: grote delen van West- en Oost-Vlaanderen en zelfs een deel van Antwerpen zal onder de zeespiegel komen te liggen. Dat zal ook grote economische gevolgen hebben, dat kan voor politieke instabiliteit zorgen, dat zal migratiegolven veroorzaken, noem maar op. Dit scenario zou een ramp zijn."

Maar de professor, vorig jaar door Forbes nog uitgeroepen tot één van de dertig toonaangevende jonge wetenschappers in Europa, merkt ook op dat het zover niet moet komen, op voorwaarde dat de politiek zich houdt aan de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs in 2015. "Ook dan gaan we meer droogte zien, meer overstromingen, maar de gevolgen zullen beheersbaar zijn. De wetenschap heeft haar werk gedaan: de bewijzen en de modellen liggen op tafel. Nu moet de politiek een keuze maken. Het tij kan nog gekeerd worden", aldus Thiery.

Lees het volledige interview met Wim Thiery in De Zondag.

iStock
iStock385 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Apatride

  En wat kunnen we als Belg hieraan doen? We zijn maar 0.15% van de wereldbevolking dus als we hier allemaal in stro hutten wonen en met bakfietsen pendelen gaat het toch geen fluit verschil maken.

 • Peter Bonacasa

  Waarom trekt een wetenschappelijk artikel toch altijd would-be komieken en "specialisten" aan die niet eens weet hebben van de dt-regel? Dit zijn dan de mensen die het gaan oplossen, of integendeel proberen te ontkennen.

 • Anita Billen

  Dat ze eerst een de vliegtuigen, vrachtschepen, cargo’s, die raketten enz..aanpakken want dat zijn de grootste vervuilers. Laar ja , liever de mensen aanspreken dat dit grote probleem aan te pakken.

 • Faton Cikaj

  Diane colman kan je me uitleggen wat dat te maken heeft met de aardopwarming? Ik begrijp je standpunt niet zo goed.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  ...en hoe langer hoe minder drinkwater.