Kersvers hitterecord in Frankrijk al gebroken: voor het eerst warmer dan 45 graden

Photo News
Nog maar net was er een absoluut warmterecord gevestigd in Frankrijk, of het sneuvelde al opnieuw. Zelfs drie keer. In Villevieille, in het departement Gard, werd om 15.00 uur een temperatuur van 45,1 graden Celsius geregistreerd. Maar om 16 uur haalde het kwik 45,8 graden in Gallargues-le-Montueux (Gard) en zelfs 45,9 om 17 uur. Daarmee neemt de temperatuur in Frankrijk voor de eerste keer de kaap van 45 graden Celsius. 

Eerder vandaag ging het record van 44,1 graden Celsius van augustus 2003 al aan diggelen. In Carpentras, in de Vaucluse, steeg de temperatuur tot 44,3 graden Celsius, met uitgestorven straten tot gevolg. Zelfs de terrassen van horecazaken bleven leeg. Een café-eigenaar merkte op nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. Vervolgens deed Villevieille nog beter met 45,1 graden en daarna steeg de temperatuur zelfs tot 45,9 graden in Gallargues-le-Montueux. Door de warmte zijn in Gard zo’n 25 branden uitgebroken, negen woningen zijn vernield. Drie brandweerlieden raakten gewond.

Historisch

Vaucluse en Gard zijn twee van de vier zuidelijke departementen waar ‘code rood’ werd afgekondigd voor vandaag, vanwege de extreme hittegolf. Het is de eerste keer ooit dat Météo-France de hoogste van de drie alarmfases moest afkondigen voor een gevaarlijke hittegolf. In nog eens 76 departementen was code oranje van kracht. Daar liep het kwik maximaal op tot 34 à 39 graden - met her en der een uitschieter tot 40 graden. 

“Het is historisch”, aldus weerman Etienne Kapikian eerder vandaag over het nieuwe warmterecord. Hij sloot toen al niet uit dat het nieuwe record wel eens snel zou kunnen sneuvelen.

Frankrijk houdt temperatuurrecords bij sinds het begin van de twintigste eeuw. Het mag nu aanschuiven in een kort rijtje van Europese landen waar temperaturen boven de 45 graden zijn gemeten. Het gaat naast Frankrijk om Bulgarije, Portugal, Italië, Spanje, Griekenland en Noord-Macedonië, meldt Météo-France.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Karel,weer een poging om de waarheid te counteren,bij klimaatverandering veranderen ook de luchtstromingen veel wispelturiger,zeker wanneer de opwarming of afkoeling zich steeds sneller doorzet. Ook heeft dit invloed op de straalstroom die vaker ter plaatse blijft hangen. Kom in september nog eens terug...Karel.

 • Karel Tichmann

  Het is heter in Frankrijk op het ogenblik, dan in "Death Valley CA. " Deze onverwachte hittegolf wordt veroorzaakt door een storm die over de Atlantische Oceaan tot stilstand kwam en hoge druk veroorzaakte over Midden- en Oost-Europa, volgens AccuWeather. Onder deze omstandigheden komt zeer hete lucht vanuit Afrika, naar het noorden en door heel Europa. En deze temperatuur heeft absoluut niets, met (CO²) opwarming van de aarde te maken.

 • Geert Tamsyn

  In het verleden werd om de zoveel jaar wel eens een record gebroken. De laatste tijd wordt zowat elke dag een record gebroken. Dat is een vaststelling, geen paniek.

 • Marco Maerten

  Karel,u blijft ontkennen,maar tegelijk stelt u toch de vraag of deze 'minieme' hoeveelheid CO-2 toename invloed heeft. Wel,karel ten 1ste veel natuur is er niet meer over na een eeuw,en ten 2de..neem de CO-2 weg uit de atmosfeer en de t° op aarde zakt van een inmiddels te hoge 15°c naar -18°c. Geen invloed,zegt u?Of is het gewoon niet willen begrijpen?

 • Karel Tichmann

  En deze temperatuur heeft absoluut niets, met opwarming van de aarde te maken. Les 1; Hoe zit deze CO² in elkaar? Onze lucht bestaat uit: 78% stikstof (N), 21% Zuurstof (O), ongeveer 1% edelgassen en 0.038% koolstofdioxide (CO² ). Van die 0.038% CO² produceert de natuur zelf ongeveer 96%. Van hieruit volgt, dat de invloed van de 4% of 0.038%. Wat is 0.00152% CO², zou voor deze klimaatverandering verantwoordelijk moeten zijn?