KAART. Brussel wordt tegen 2050 even heet als Canberra nu: meer dan vijf graden erbij in zomermaanden

AP
In 2050 zal Brussel, net als Parijs, grotendeels hetzelfde klimaat kennen als de Australische hoofdstad Canberra nu. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke blad PLOS ONE. Bijna 80 procent van de wereldsteden zal over 30 jaar een heel ander klimaat hebben dan nu.

Tijdens de warmste maand zal de gemiddelde maximumtemperatuur in onze hoofdstad (vandaag 21,3 graden) waarschijnlijk stijgen met 5,2 graden Celsius, wat neerkomt op een stijging van de gemiddelde jaartemperatuur met 1,8 graden Celsius. Bovendien zou het kwik mogelijk zelfs in de koudste maand niet meer onder het vriespunt duiken en stijgen van -1,2 graden nu naar 1,3 graden.

Uit de bevindingen blijkt samengevat dat steden die in het noordelijk halfrond liggen binnen een dertigtal jaar op vlak van klimaat te vergelijken zullen zijn met steden zoals we ze nu kennen, die 1.000 kilometer verder in het zuiden liggen. In Europa zal de gemiddelde zomertemperatuur met 3,5 graden Celsius stijgen terwijl de gemiddelde wintertemperatuur met maar liefst 4,7 graden de hoogte ingaat.

Londen zal zich tegen 2050 zo kunnen spiegelen aan het huidige Barcelona, Madrid aan dat van hedendaags Marrakesh (van 29,4 graden gemiddeld in de warmste maand naar 35,8) en Stockholm neemt het klimaat over van Boedapest anno 2019. Marrakesh zelf zou dan weer de temperatuur van Koeweit gaan aannemen en stijgen van 34 graden naar 40,9 graden.

Bekijk de klimaatveranderingen hier op de kaart (zoom in door te scrollen of via de plus en min-symbolen rechtsboven:

“Meest optimistische scenario”

De onderzoekers van de Zwitserse universiteit EPF Zürich namen aan de hand van 19 variabelen, zoals de temperatuur en de neerslaghoeveelheid, het klimaat van zo'n 520 wereldsteden onder de loep. Door de toekomstige temperatuur van verschillende steden te vergelijken met de huidige situatie in andere, warmere steden, willen de wetenschappers de gevolgen van de opwarming van de aarde tastbaarder maken. "De bedoeling van het artikel is iedereen te doen begrijpen wat de gevolgen zullen zijn van de klimaatverandering", zegt een van de auteurs, de Belg Jean-François Bastin. Voor hun schattingen baseerden ze zich opzettelijk op optimistische modellen die ervan uitgaan dat de CO2-uitstoot zich halverwege de eeuw zal stabiliseren. 

Nog dramatischer zijn overigens de klimaatwijzigingen in de tropen. Steden rond de evenaar blijven dan wel gespaard van een grote opwarming van hun klimaat, ze zullen in toenemende mate te kampen krijgen met buitensporige weersomstandigheden zoals extreme droogte en hevige regenval, gevolgd door zware overstromingen.

“We zijn hier absoluut niet op voorbereid”

De auteurs van de studie besluiten dat ongeveer 77 procent van alle steden op aarde hun klimaat op opvallende wijze zullen zien veranderen, terwijl de rest met “nieuwe, extreme” omstandigheden te maken zal krijgen die tot hiertoe ongezien zijn in grote steden. Dat betekent volgens de onderzoekers onder andere nieuwe politieke en infrastructurele uitdagingen. “We zijn hierop absoluut niet voorbereid. Het plannen van de klimaatsverandering moest gisteren al begonnen zijn. Hoe sneller we daarmee starten, hoe kleiner de impact”, klinkt het tot slot. 
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Ferdinand,pure onzin? Wel,we zijn nu 11 dagen verder nadat dit artikel werd gedrukt en de realiteit is vlak onder uw neus gewreven,verschillende plaatsen in Belgie net boven 40°c,zelfs nog om 18u00 in Koksijde. U WIL het echt niet erkennen. En ja,de klimaatmodellen zaten er wat naast..de t° stijging overtrof zelfs hun verwachtingen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Pure onzin, gebaseerd op gebuisde klimaatmodellen die er vandaag al niets van bakken. 95% van die modellen zit vandaag al (veel) te hoog, laat staan over 30 jaar. Als men geen rekening houdt met de net voorbije krachtige El Niño, dan is de temperatuurstijging 2001 tot heden 0,1-0,2 graden op 18 jaar, dat is 0,3 graden er bij binnen 30 jaar. Niet eens het klimaat van Parijs in Brussel. Uiteraard zijn steden hitte-eilanden, maar daar kan men wat aan doen met véél meer groen...

 • Gino Denil

  Kromme redeneringen zijn schering en inslag bij ontkenners, Moehmena Rahous. Waarom zou de zeespiegel nu 2,3 m per jaar stijgen omdat het binnen 30 jaar 5 graden warmer wordt. Die 5 graden meer dan, zijn trouwens piekmomenten in de zomer en niet het hele jaar door. Dus zelfs voor binnen 30 jaar is je redenering niet correct.

 • Moehmena Rahous

  Indien in 2050 de atmosfeer 5 graden warmer is dan in 2020, dan smelt alle landijs waardoor de zeespiegel stijgt met 69 m. Brussel ligt nu op 60 m hoogte. In 2050 ligt Brussel dus 9 m onder het nieuwe zeeniveau. We verwachten dus in 2020 een stijging van 2,3 m zee per jaar! In 2021 ligt Oostende al onder water. Bang makerij brengt geld op. Dat is de conclusie. Onze aarde kent al altijd klimaatveranderingen. Zonneuitbarstingen zijn de grootste oorzaak van opwarming van de atmosfeer.

 • Gino Denil

  Het wordt niet goedkoper om te bouwen of voor je energierekening. Het wordt even duur om je huis te isoleren en te koelen, de warmtepomp moet enkel maar omgedraaid worden. Maar de prijzen voor voedsel en drank zullen de hoogte in schieten.