Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooit, zorgwekkende hitte in Siberië

Photo News
Juni 2020 evenaart juni 2019 als de warmste junimaand ooit ter wereld, zo maakte de Copernicusdienst voor klimaatverandering bekend. Het Europese agentschap waarschuwde daarnaast voor de extreme temperaturen en bosbranden in Siberië.

"Juni 2020 is samen met juni 2019 de warmste junimaand sinds het begin van de metingen, met een temperatuur die 0,53°C hoger lag dan het gemiddelde van de periode 1981-2010", zo klinkt het in de mededeling van Copernicus. Een maand eerder had mei ook al een hitterecord laten noteren.

Maar vooral de "uitzonderlijke hitte" in het arctische gedeelte van Siberië trekt de aandacht van het Europese agentschap. De temperatuur lag er vorige maand liefst 10°C hoger dan het gemiddelde. Op 20 juni werd een maximumtemperatuur van 38°C gemeten in een meetstation in Verchojansk, een mogelijk record voor de noordpoolcirkel. Daarvoor wordt er nog gewacht op bevestiging van de Wereld Meteorologische Organisatie. Verchojansk is een stad van extreme temperatuurverschillen: op het einde van de negentiende eeuw werd er tijdens de winter eens een minimumtemperatuur van -67,8°C gemeten.

Het is verontrustend dat de arctische gebieden sneller opwarmen dan de rest van de wereld

Carlo Buontempo, directeur van Copernicus

Volgens Copernicus is de hitte in Siberië te wijten aan meerdere factoren die op elkaar inwerken, zoals wind en een dun sneeuwtapijt. "Het is verontrustend dat de arctische gebieden sneller opwarmen dan de rest van de wereld", verklaarde directeur Carlo Buontempo. "Het is ongewoon dat West-Siberië tijdens winter en lente al zo lang hogere temperaturen laat optekenen. De uitzonderlijke temperaturen die gemeten werden in arctisch Siberië zijn zorgwekkend.”

Toename van bosbranden

Copernicus stelde daarnaast ook toename van bosbranden en hun intensiteit vast in het noordoosten van Siberië, en in mindere mate in Alaska en de Canadese Yukon. Volgens Copernicus hebben de immense branden voor een uitstoot van 59 megaton CO2 in de atmosfeer gezorgd, tegenover 53 megaton in juni 2019. Gezien de huidige hitte en droogte lijkt de situatie bovendien niet meteen te zullen verbeteren, vrezen de experts.

Lees ook: Opmars fatale hitte: mens kan de combinatie vocht en extreme warmte niet aan (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.