Ga naar de mobiele website
^ Top

Japans tsunamipuin spoelt massaal aan in Canada: van ballen tot Harley Davidson

REUTERS
Een jaar na de tsunami in Japan horen we bijna dagelijks verhalen van mensen die met hun bezittingen herenigd worden. Die spullen komen wel van de andere kant van de oceaan, waar ze massaal beginnen aanspoelen. Nu is er zelfs een Harley-Davidson op een Canadees strand gevonden.

Sinds eind vorig jaar spoelen allerlei voorwerpen aan in Alaska en Canada. Wetenschappers vermoeden dat eerst lichtere objecten, zoals voetballen, aankomen en weldra het zwaardere geschut zal volgen. Dat ligt na de tsunami van 11 maart van vorig jaar verspreid over de Stille Oceaan. Zeker 95 procent van de brokstukken zullen nooit aanspoelen en onderdeel worden van de plastic soep die nu al op de oceaan drijft.

En toch worden er veel bizarre ontdekkingen gedaan. Zo spoelde een Harley Davidson uit Japan aan op de Canadese kust. De motorfiets bevond zich in een kist met Japan als bestemming. Voorts zat er ook een set golfclubs in de doos. Het zwaarste materiaal is volgens experts gewoon gezonken, al zal er tussen maart 2013 en maart 2014 mogelijk nog een serieuze lading aanspoelen.

Vorige maand werd nog een Japanse boot tot zinken gebracht, omdat die op drift lag voor de Amerikaanse kust. De tsunami dumpte evenveel afval in de oceaan als normaal in een heel jaar. Plastic vormt een ernstig milieuprobleem: koralen hebben eronder te lijden, vissen raken erin verstrikt en vogels sterven door afval op te eten.

De tsunami maakte de oostkust van Japan met de grond gelijk.
REUTERS De tsunami maakte de oostkust van Japan met de grond gelijk.


Meld een bug