Italiaans dorpje na duizend jaar rust in seconden ruïne

Meer dan duizend jaar lang leefden de inwoners van het Italiaanse plattelandsdorpje Onna in alle rust tussen hun kippen en paarden. In enkele seconden tijd werd Onna eergisteren met de grond gelijk gemaakt. Het dorpje was één van de zwaarst getroffen plaatsen van de aardbeving die honderden slachtoffers maakte in Italië. Veertig mensen kwamen om het leven, meteen dertien procent van de bevolking van Onna. Negentig procent van de huizen zijn verwoest. Onna is niets meer dan een ruïne geworden. De losgeslagen kippen en paarden lopen doelloos tussen de restanten van het dorp.

Spookdorp
"Ik herinner me niet zozeer de impact van de aardbeving, maar vooral het geluid van huizen die overal rond ons instortten", zegt de 60-jarige Paolo Ferroni aan een reporter van Reuters. Samen met zijn vrouw kon hij net op tijd vluchten, maar van zijn huis blijft niet veel meer over. "In het huis naast dat van mij is een vrouw gestorven. En daar, twee huizen verderop, stierf nog iemand. In het huis daarnaast kwamen drie bewoners om het leven. En zie je dat hoopje in het veld? Vijftig schapen stierven door de aardbeving." Onna is een spookdorp geworden en zowat iedere inwoner heeft wel iemand verloren in de ramp. In heel Italië is het dodentol na twee dagen al opgelopen tot 250 en zeker 17.000 mensen zijn dakloos geworden door de aardbeving die iedereen 's nachts verraste.

Emotioneel
"We waren aan het slapen toen we door luid gebrul gewekt werden", zegt Virgilio Colajani (70), een andere overlevende. "Ik liep naar buiten en zag een bejaarde vrouw op haar balkon om hulp schreeuwen. Beneden zat een man met een zaklamp op zijn knieën in een boekje te bladeren. Hij zocht het telefoonnummer van zijn zoon, want zijn vrouw was net gestorven." Voor de brandweermannen die in Onna en omstreken naar overlevenden zochten, zijn het emotionele momenten. Zo haalden ze het lichaam van twee broers, van drie en vijf jaar, samen met het lijk van hun vader van onder het puin. Ze moesten de moeder, die de ramp wel overleefd had, kalmeren. "Die kleine kinderen zien was ontzettend pijnlijk", zegt het hoofd van het brandweerkorps.

Grote familie
De aardbeving is de grootste ramp in de geschiedenis van het onbekende Onna. Het dorpje trekt geen toeristen en er was zelfs geen enkel restaurant of café te bespeuren. Bewoners leefden er in alle rust en werden enkel in 1944 opgeschrikt toen zestien mensen vermoord werden door de Nazi's. "Dit is een klein dorpje en we zijn praktisch allemaal familie", zegt Colajani. Overlevenden hokken nu samen in een tentenkamp even verderop. Enkel een paar stevige huizen staan nog recht. "Het duurde slechts vijf minuten", zegt een andere overlevende. "Zelfs mijn hond weet dat er iets mis is. Hij lijkt te wachten tot ik hem zeg dat we moeten vertrekken." (gb)