Irma krachtigste orkaan ooit boven Atlantische Oceaan: al grootte van Frankrijk

reuters
Hij wordt omschreven als de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan woedde. Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, golven van 9 meter hoog en een omvang die intussen zo groot is als Frankrijk, zetten de Caraïben zich schrap voor de doortocht van Irma. De orkaan is zo krachtig dat hij zelfs wordt opgepikt door seismometers, die normaal aardbevingen registreren. Intussen ligt hij boven het eiland Sint-Maarten en lopen de eerste beelden binnen van de verwoesting die hij aanrichtte. Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Caraïbische eilanden en de Verenigde Staten inmiddels aangepast.

"Potentieel catastrofaal": zo noemt het Amerikaanse National Hurricane Centre de orkaan, die intussen is aangezwollen tot een storm van categorie vijf en dat is de hoogste die er is. Ter vergelijking: orkaan Harvey - die twee weken geleden aan land ging in Texas - was een orkaan van categorie vier. Het was de zwaarste die de staat in een halve eeuw trof en er werden meer dan 60 doden geteld. De schade kan er volgens gouverneur Greg Abbott oplopen tot 150 miljard euro. (lees hieronder verder)

Vanmorgen om 1 uur plaatselijke tijd bereikte Irma voor het eerst land op het eiland Barbuda. Dat ging volgens de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA gepaard met windsnelheden tot 255 uur kilometer per uur. Berichten over schade of mogelijke slachtoffers zijn er voorlopig niet. Maar een waarschuwing van de overheid om zo goed mogelijk bescherming te zoeken, eindigde met het onheilspellende: "Mag God ons allemaal beschermen". Ook Antigua kreeg al zware wind en regen te verwerken. (lees hieronder verder)

reuters

Intussen ligt het oog van de storm boven het eiland Sint-Maarten en lopen de eerste beelden binnen van de ravage die het noodweer daar heeft aangericht. Op die beelden is onder meer te zien hoe straten blank staan en er overal puin ligt van huizen, boten en omgewaaide bomen.

Verboden
De bevolking zit nu massaal binnen en wacht af. De autoriteiten hebben iedereen verboden de straat op te gaan. Het openbare leven ligt plat, scholen en overheidsinstellingen blijven dicht. (lees hieronder verder)

Op het pad van de orkaan liggen verder ook nog Anguilla, Montserrat en St Kitts en Nevis. Er zijn ook orkaanwaarschuwingen voor de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, de Franse overzeese gebieden Saint-Martin en Saint-Barthélemy, de Britse Maagdeneilanden, de Amerikaanse Maagdeneilanden en delen van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Verwacht wordt dat de orkaan ook richting Haïti, Cuba en - tegen het weekend - Florida zal gaan. Weerplaza verwacht dat de windsnelheid uitschieters zal hebben tot maar liefst 350 kilometer per uur. (lees hieronder verder)

Op de bedreigde eilanden van de Caraïben en in Florida zijn mensen intussen massaal aan het hamsteren geslagen. In heel wat winkels zijn er intussen lege rekken te zien, nadat inwoners voorraden insloegen om zich lange tijd te kunnen verschansen.

ap

Amerikaans president Donald Trump heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen in Florida, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Op de Bahama's kondigde de overheid aan dat ze zes zuidelijke eilanden zal ontruimen. Niet iedereen is van plan om te vluchten. Zo heeft Richard Branson al laten weten dat hij op zijn privé-eiland blijft, Necker Island op de Britse Maagdeneilanden.

ISS passes over Hurricane Irma, Sept. 5

The International Space Station's external cameras captured a dramatic view of Hurricane Irma as it moved across the Atlantic Ocean Sept. 5. The National Hurricane Center had recently upgraded Irma to a Category 5 storm with hurricane warnings issued across the Caribbean. HD Link: https://archive.org/details/ISS-Pass-Over-Hurricane-Irma-Sep-5-2017

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Caraïbische eilanden en de Verenigde Staten ondertussen aangepast door de komst van orkaan Irma. Reizen naar het gebied worden niet afgeraden, maar wel wordt aan Belgen in de regio gevraagd om de instructies van de lokale autoriteiten nauwlettend te volgen, bevestigt Buitenlandse Zaken aan VTM NIEUWS.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Neorej Verbruggen

  Met de opwarming van de aarde gaat alles goed! Niets om van wakker te liggen. Hallo leiders???? Wakker worden. Tijd voor harde aanpak.

 • Steffie D

  In Miami nog niets te zien, maar het is hier alle hens aan dek! Afwachten waar ze heen draait, wij gaan allesinds noordelijker rijden.

 • Frits Vandenberge

  Aan dit tempo moeten ze er aan denken een niveau 6 bij te maken. Misschien treft die dan eens Washington (hoewel dat fysisch moeilijk kan) en gelooft Trump in de klimaatverandering.

 • sylvie clapdorp

  Hebben al bericht gekregen vanTui Nederland. We moeten de regels van het hotel naleven en luisteren naar het nieuws. Moeten dit afwachten men kan niks voorspellen.

 • Dominique Verherstraeten

  TUI België en TUI Nederland op zijn best op Dominicaanse Republiek. Ze laten de klanten in het ongewisse en dat geeft allerlei wilde speculaties. Hoe moeilijk kan het in deze tijden zijn om mensen een beetje te informeren. Onbegrijpelijk !!!