Inversie leidt tot grote temperatuursverschillen in ons land

THINKSTOCK
Door een scherpe temperatuursinversie zijn er vandaag grote temperatuursverschillen vastgesteld. In Mont-Rigi werd 14,2 graden gemeten op bijna 700 meter hoogte. In Spa was het slechts 3,4 graden op 470 meter. Normaal daalt de temperatuur naarmate je stijgt, bij temperatuursinversie treedt het omgekeerde verschijnsel op. Dit komt vaker voor in ons land, maar de verschillen zijn toch opvallend groot, zegt meteoroloog David Dehenauw van het KMI.

Om 13 uur vandaag is in het station Mont-Rigi een temperatuur van 14,2 graden gemeten, terwijl het in het naburige station van Elsenborn 5,1 graden was. Mont-Rigi is het hoogste KMI-station, op een hoogte van bijna 700 m, Elsenborn ligt op 570 m. In Spa-La Sauvenière, op ongeveer 10 km van Mont-Rigi, was het slechts 3,4 graden, op een hoogte van 470 m. "Dit komt omdat er momenteel een zeer scherpe temperatuursinversie heerst in de onderste lagen, waarbij de onderste laag koud is en de laag op ongeveer 700 m veel warmer", zegt weerman David Dehenauw.

Zo'n temperatuurinversie komt jaarlijks enkele keren voor, vooral in het winterhalfjaar en bij rustig weer en een sterk hogedrukgebied. Nu is de luchtdruk niet eens zo hoog, maar de lucht in de onderste lagen is flink afgekoeld door de brede opklaringen van de afgelopen nacht en het windstille karakter.

Op grotere hoogte is de temperatuur veel minder gedaald de afgelopen nacht, mede omdat er daar veel meer wind was (tot 5 Beaufort). Toch is het opvallend dat de temperatuur stijgt met bijna 9 graden per 100 meter, terwijl ze normaal gemiddeld met ongeveer 1 graad per 100 meter daalt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.