Intussen op de Zuidpool: nieuw record van bijna min 100 graden

Thinkstock
Er is een nieuw record op de Zuidpool: min 98,6 graden. Dit staat in het vakblad Geophysical Research Letters.

Een team wetenschappers onder leiding van Ted Scambos van de Universiteit van Colorado in Boulder stelden de koudste temperatuur op onze planeet vast dankzij satellietmetingen. De wetenschappers stootten tussen 2004 en 2016 meer dan 150 keer op temperaturen onder minus 90 graden onder nul in de regio.

Lange tijd stond het kouderecord op naam van het station Vostok. Op 23 juli 1983 nam dit op Antarctica 89,2 graden waar. 
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Weg met de klimaatopwarmingsbende.....de aarde koelt lekker af en zorgt voor evenwicht, alleen is het lokaal wat warm en droog, maar ook dat is normaal. De aarde heeft zijn eigen getijde, warm.....koud.....droog.....nat.....het is allemaal natuurlijk.

 • mich lee

  Johan Van Biesen, in de ruimte is er ook niets dat die blokjes kan doen vastvriezen. Geen lucht of vocht dat de instrumenten doet blokkeren. Vergelijk het met vriesdrogen van voedsel. Als er geen vocht, of licht is dan blijft dat werken want niets kan de instrumenten aantasten of doen vastvriezen (want er is niets om het mee te doen vastvriezen)

 • Johan Van Biesen

  In Antarctica hebben de wetenschappers enorm veel moeite om hun instrumenten deftig te laten functioneren, door de lage temperaturen, gemiddeld rond de - 50°C. Tegelijkertijd willen ze ons wijsmaken dat in de ruimte, waar het rond de -270°C is, hun blikken doosjes jarenlang geen enkele technische disfuncties hebben...

 • william Masson

  Johan debeu we hadden uw geraaskal de eerste keer al gelezen , so what ?

 • Lisette Theunis

  Hier staan de airco's volop te draaien. Het is en beetje zoals met het geld op de aarde; het is niet goed verdeeld.