Exclusief voor abonnees

In één week tijd dodelijke cyclonen in Afrika, VS en Australië: wijst dit op een zorgwekkende trend?

Overlevenden van cycloon Idai komen aan in een evacuatiecentrum in Beira, Mozambique.
REUTERS Overlevenden van cycloon Idai komen aan in een evacuatiecentrum in Beira, Mozambique.
De inwoners van het Northern Territory in Australië zijn de voorbije dagen geëvacueerd en in opvangcentra ondergebracht. Daar woedt ‘tweelingcycloon’ Trevor, een wervelstorm die voor de grootste evacuatie in 45 jaar zorgde. In Mozambique zitten nog zeker 15.000 mensen op daken en in bomen na overstromingen veroorzaakt door cycloon Idai, die volgens de president zeker duizend dodelijke slachtoffers eiste. Eerder deze week werd het Midwesten van de VS door een ‘bomcycloon’ getroffen, daarbij vielen drie doden. Zijn er nu meer cyclonen dan vroeger, en heeft dat misschien iets met de opwarming van het klimaat te maken?

Voor een goed begrip: een cycloon, dat is hetzelfde als een orkaan of een tyfoon. Een wervelstorm, en die kan voor heel wat ellende zorgen. Dat er op één week tijd op drie verschillende continenten cyclonen lelijk huishouden, daar hoeven we volgens weerman Frank Deboosere geen trend in te zien. En een link met de klimaatopwarming is verre van bewezen.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vandam

  Ons klimaat veranderd om de zoveel 100derde jaren normale evolutie de mens heeft het vroeger ook ondergaan moeder aarde is baas Nooit de mens!

 • jef Joossens

  Het is daar gebleven. :-) Daar ben ik wel blij om, heb hem zien draaien op satellietbeelden, het was geen kleine jongen.

 • jef Joossens

  Juist op het nieuws dat de cycloon op dit moment 120km van de kustlijn is verwijderd en de marinha verwacht dat het zich daar zal ophouden. Van mij mag het daar blijven :)

 • jef Joossens

  Tot hier toe nog alles rustig hier in Bahia. Stilte voor de storm of enkel vals alarm? Binnen een 4 a 5 uur zullen we het weten want dan zou de cycloon aan land moeten komen volgens de berichten.