IN BEELD: Zo mooi was zonsopgang op tweede Kerstdag

Een beeld uit Roeselare, op Facebook gepost door Lode Baele.
Facebook Een beeld uit Roeselare, op Facebook gepost door Lode Baele.
Een witte Kerst zat er niet in dit jaar niet in Vlaanderen. Toch hadden de weergoden een verrassing in petto: de zonsopgang kleurde de hemel vanmorgen helemaal rood. Sociale media werden overspoeld met foto’s van het schouwspel. Een overzicht van de mooiste plaatjes.

Een roze lucht is helemaal geen eigenaardigheid. Het verschijnsel kan zowel ’s morgens als ’s avonds optreden en is een gevolg van de verstrooiing van licht. Het witte zonlicht wordt op zijn weg naar de aarde ontleed in verschillende kleurtjes: eerst geel, oranje en dan rood of roze. Terwijl het avondrood meestal ontstaat door de aanwezigheid van stofdeeltjes die het zonlicht verstrooien, hangt er ’s morgens nog niet zoveel stof in de lucht. Waarom genoten we vanmorgen dan van een roze lucht? “Dat kan te maken hebben met de luchtvochtigheid”, aldus VTM-weerman David Dehenauw. Niet alleen stof, maar ook waterdamp en een hogere luchtvochtigheid kunnen de hemel roze kleuren. 

“Tienen stond deze ochtend precies in brand”, klinkt het op Facebook.

Tienen.
Facebook, Sofie Bouvry Tienen.

Een beeld uit Beitem, bij Roeselare:

Facebook, Henk Demeyer

De kerk van Grembergen, Dendermonde:

Facebook, Dorien Herssens

Het centrum van Gent:

Facebook, Alfonso Bricegno

Zeebrugge:

Facebook, Gino Coppens

Waregem:

Facebook, Gretel De Cooman

Ename, bij Oudenaarde:

Facebook, Marc Maryns

Sint-Katelijne-Waver:

Facebook, Agnes Van ParijsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.