IJskoud: ook overdag komen temperaturen niet boven vriespunt

thinkstock
Vandaag is het meestal zonnig, maar wordt het iets frisser dan de voorbije dagen. De maxima liggen tussen -4 graden in de Hoge Venen en +1 graad in Vlaanderen bij een gure wind uit oost tot noordoost, zo voorspelt het KMI. 's Avonds en 's nachts is het helder of lichtbewolkt. Het gaat stevig vriezen met minima tussen -5 graden in het westen van het land en tot -12 graden in de Ardennen.

Morgen is het eerst zonnig, maar in de loop van de dag verschijnen er stilaan wolkenvelden en zijn in de Ardennen enkele sneeuwvlokken niet uitgesloten. De temperaturen komen in Vlaanderen nog amper boven het vriespunt uit, terwijl ten zuiden van Samber en Maas maxima tussen -1 en -6 graden worden verwacht. De matige tot vrij krachtige noordoostenwind, met rukwinden tot 50 kilometer per uur, vergroot het koudegevoel. 

Vanaf morgen geldt zelfs code geel in heel het land: die waarschuwing houdt in dat de temperaturen minstens drie dagen op rij tussen -5°C en -1°C liggen. Het KMI raadt aan om mensen, dieren en planten te beschermen tegen de koude en te zorgen dat waterleidingen en kranen niet kunnen bevriezen.

Ook dinsdag krijgen we afwisselend opklaringen en wolkenvelden waaruit af en toe enkele sneeuwvlokken kunnen vallen. Overdag komen de temperaturen in Laag- en Midden- België niet boven het vriespunt uit. In de Ardennen liggen de maxima tussen -1 en -4 graden.

Vanaf woensdag wordt het opnieuw zonniger, maar blijft het overdag vriezen in het hele land. Donderdag verschijnen er sluierwolken maar blijft het wellicht nog droog. De maxima blijven negatief bij een ijzige oost- tot noordoostenwind. In het weekend lijken storingen boven Frankrijk ook onze streken te gaan beïnvloeden, waardoor de kans op sneeuw of aanvriezende regen toeneemt. De maxima worden dan licht positief in Vlaanderen.

Thinkstock

VAB verwacht verdubbeling oproepen morgenochtend

VAB verwacht morgen meer dan een verdubbeling van de oproepen door het koude weer van de afgelopen dagen en een weekend waarin veel auto's hebben stilgestaan. De reisbijstandorganisatie heeft daarom op de VAB-alarmcentrale en bij de wegenwacht extra personeel ingezet. De voorraad batterijen in stock is bovendien met 25 procent verhoogd zodat pechvogels met een platte batterij meteen geholpen kunnen worden.

Bij startproblemen door winterkoude is vier op de vijf keer de batterij de oorzaak. Bij koude werkt de batterij namelijk minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus 's morgens niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

VAB geeft een aantal tips om batterijpech te voorkomen. Zo kan men bij het starten best alle onnodige stroomverbruikers (zoals gps, verwarming, enz.) uitschakelen en de lichten pas ontsteken na het starten, en is het verstandig om de achterruitontdooiing af te zetten als de ruit ontdooid is.

Wat geen goed idee is, is startkabels gebruiken. "Deze kunnen, in geval van fout gebruik, ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Roep de hulp van een professional in", zegt VAB in een mededeling.

VAB raadt ook af om warm of koud water op de ruit gieten. "Door kleine barstjes in de ruit, die zelfs niet zichtbaar hoeven te zijn, kan de hele ruit breken". Ook de ruitenwisser als ijskrabber gebruiken, doe je best niet. "Het rubber van je ruitenwissers zal sneller afslijten en je hebt zelfs kans dat de motor of de zekering van je ruitenwissers het begeeft."
61 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jos Temmerman

  In de jaren 80 vroor het soms weken aan een stuk ,en tot -15 s'nachts , nu gaan ze belachelijk doen voor een paar graadjes vorst...

 • Johan Van Biesen

  In 1974 op kolonie in de ardennen met Pasen, -15° en een meter sneeuw twee weken lang, ik was 10 jaar oud, wij moesten niet klagen en we speelden altijd buiten!

 • Jos Temmerman

  Zalig om te wandelen hier aan de kust.

 • marie-christine coussement

  om te wandelen is het super,op de ebike veel te koud,vangt alle wind op je voorhoofd

 • VIVIANE bastenie

  Ik ben 75 jaar en hebt echt wel koud tot zeer koude winters mee gemaakt,zoals weken strenge vorst tot soms -20 graden in 1956 en een flink pak sneeuw die weken bleef liggen ,en nu als het 1a 2 graden onder nul is raken de mensen depressief,met dank aan de weermannen en de media die alles opblazen,winter is winter vind ik zo was het en zo moet he ook zijn .