Hoogste sneeuwalarm van kracht in grote delen Oostenrijk: tot drie meter extra sneeuw, burgers moeten voedsel inslaan voor minstens een week

Het einde van de sneeuwchaos is in Oostenrijk nog niet in zicht. Naar verwachting blijft de hevige sneeuwval al zeker aanhouden tot en met komend weekend. De autoriteiten hebben het hoogste sneeuwalarm afgekondigd. De kans is groot dat de waarschuwing in het weekend wordt verlengd. Steeds meer skigebieden sluiten omdat de veiligheid van de skiërs niet meer kan worden gegarandeerd. In Stiermarken staat het lawinegevaar op het hoogste niveau. Hele dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. De civiele bescherming vraagt aan burgers om ervoor te zorgen dat ze genoeg eten en drinken in huis hebben voor minstens een week. 

De witte vlokken blijven en masse naar beneden dwarrelen in grote delen van Oostenrijk (vooral het noorden en het centrum van het land). De kans op lawines is dramatisch hoog. Brandweerlieden en bergredders moeten continu doorwerken - vaak met gevaar voor eigen leven.

Een toerist probeert zijn auto sneeuwvrij te maken in Filzmoos.
AP Een toerist probeert zijn auto sneeuwvrij te maken in Filzmoos.

Voor de tweede keer in slechts vier dagen tijd verhoogde de Oostenrijkse weerkundige dienst (ZAMG) het sneeuwalarm naar het hoogste niveau (code rood). Tot donderdag verwacht meteoroloog Alexander Ohms 20 tot 60 centimeter verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen, en tot een meter in de bergen. En als het ook daarna nog blijft sneeuwen, behoort drie meter tot de mogelijkheden.

“Dit geldt met name voor Vorarlberg, Noord-Tirol, Salzburg, Stiermarken en Neder-Oostenrijk”, legt Ohms uit. “Bovendien worden stormachtige windvlagen verwacht in die regio’s.”

De grote hoeveelheden extra sneeuw zullen de situatie ter plaatse nog verslechteren. Aan de ene kant zal het risico op lawines blijven stijgen, aan de andere kant is de kans op ontwortelde bomen groot door het dik pak sneeuw in combinatie met sterkere windvlagen. Dit zou nog meer weg- en spoorafsluitingen veroorzaken, evenals problemen met de stroomvoorziening. Het is nog maar de vraag hoeveel meer sneeuw de daken zullen kunnen dragen.

De sneeuw krijgt bovendien onvoldoende tijd om zich vast te hechten aan de oudere sneeuw, en in combinatie met de regen halverwege december en de felle wind zorgt dat nu voor gevaarlijke situaties. Het lawinegevaar is in de meeste regio’s dan ook gestegen tot het een na hoogste niveau, meldt NoodweerBenelux.

De gevaarlijke situatie heeft de civiele bescherming ertoe aangezet om de burgers te waarschuwen. Inwoners moeten ervoor zorgen dat ze voldoende voedsel in huis hebben voor minstens een week. Ondertussen zijn hele dorpen van de buitenwereld afgesloten. “Iedereen moet het minstens een week lang zonder hulp van buitenaf zien te redden”, zo klinkt het. “Dit gaat niet alleen over eten en drinken, maar ook over medicijnen en kunnen koken en verwarmen zonder elektriciteit.”

In Stiermarken is het risico op lawines opgeschroefd tot het allerhoogste niveau (niveau 5). “We bereiden ons er op voor dat we enkele dagen zullen vastzitten hier”, zegt burgemeester Heinz Wilding die een dramatisch beeld schetst van Hohentauern in Stiermarken. Het is er al dagenlang aan het sneeuwen zonder enige onderbreking. In het oord zitten ondertussen 550 mensen vast.

Nog in Stiermarken, en dan meer bepaald in Präbichl werden 110 mensen geëvacueerd, onder hen zo’n vijftig Hongaarse scholieren.  

De wegen zijn al vier dagen lang versperd in het Sölktal (eveneens Stiermarken). Bewoners en toeristen kunnen geen kant meer op. Zo’n 2.000 mensen zitten er vast. De bevolking is afhankelijk van bevoorradingsvluchten van het Oostenrijkse leger.

De gouverneur van Tirol, Günther Platter, houdt legerhelikopters klaar voor een mogelijk worstcasescenario, waarbij er de komende dagen twee tot drie meter extra sneeuw zal vallen en er mensen zullen moeten ontzet worden.

Ook in Neder-Oostenrijk is de situatie precair en neemt het lawinegevaar verder toe nu het ook daar blijft sneeuwen. Afgelopen nacht viel de stroom op vele plaatsen uit in het zuidelijke deel van Neder-Oostenrijk. Door het grote pak sneeuw breken grote takken van bomen af die dan op hun beurt op hoogspanningslijnen vallen.

Ook regio Salburg ontsnapte niet aan het dikke sneeuwtapijt.
AFP Ook regio Salburg ontsnapte niet aan het dikke sneeuwtapijt.

In deelstaat Salzburg ligt een tapijt van drie meter dik op 2.317 meter hoogte, maar de toestand is er volgens Oostenrijkse media licht verbeterd. Het leger maakt wegen weer vrij van sneeuw en bomen. Militairen worden ook ingezet om met explosieven preventieve lawines te ontketenen.

Elf toeristen gered

Reddingswerkers hebben in de bergen ten zuiden van Salzburg elf toeristen uit een volkomen ingesneeuwde ‘Almhütte’ gered. Dat is een afgelegen houten bewoonbare berghut die ook wordt verhuurd. De toeristen uit München hadden al dagen geen stroom meer en raakten door de voorraden heen toen ze vertwijfeld het alarmnummer belden.

De burgemeester van de betrokken gemeente Sankt Koloman liet ‘bergredders’ uitrukken om de gasten uit hun benarde positie te bevrijden. Met veel moeite maakten ze een toegangsweg vrij van sneeuw en door de sneeuwmassa omgevallen bomen. Ze hadden door de duisternis maandag ook moeite de ‘Almhütte’ te vinden. De Duitse bezoekers zijn om veiligheidsredenen in kleine groepjes door reddingswerkers naar het dal geleid. Reservisten van de plaatselijke reddingsdienst hebben ook de auto’s van de toeristen getraceerd en uitgegraven, zodat ze aan de terugreis konden beginnen.

In Oostenrijk zijn al vijf mensen omgekomen door het aanhoudende noodweer.

Op de website van de Oostenrijkse automobielvereniging OAMTC kunt u een overzicht vinden van alle afgesloten wegen.

Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren is de situatie al niet veel beter. Het Zuid-Duitse Miesbach is door de autoriteiten uitgeroepen tot ‘rampgebied’ vanwege de aanhoudende sneeuwval en de ontwrichting van het openbare leven. De ‘Katastrophenfall’ geldt in ieder geval tot vrijdag en voor de gehele regio Miesbach, een onderdeel van Beieren met 93.000 inwoners en een oppervlakte van ruim 860 vierkante kilometer.

Ook een dik pak sneeuw in Siegsdorf, Beieren.
EPA Ook een dik pak sneeuw in Siegsdorf, Beieren.

Scholen zijn dicht, het is volgens het bestuur van de regio te gevaarlijk om naar school te gaan. Tal van wegen zijn afgesloten, stoepen en wandelpaden worden niet meer sneeuwvrij gehouden omdat voorrang wordt gegeven aan rijwegen. Door het loodzware sneeuwdek breken takken makkelijk af en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Lokale media spreken van sneeuwchaos. De maatregel is ook bedoeld om de verschillende diensten meer gecoördineerd met elkaar te laten samenwerken. Door de sneeuw zijn in Beieren al meerdere mensen om het leven gekomen.

Op tal van plaatsen zijn de pistes uit voorzorg gesloten wegens te veel sneeuw. Op de bomen ligt ondertussen extreem veel sneeuw waardoor het gevaar bestaat dat ze omvallen en op de pistes terechtkomen. Ook de sterke windvlagen vormen een probleem, dat is bijvoorbeeld het geval in de omgeving van de Zugspitze. In Garmisch-Partenkirchen zijn de pistes wel open. Daar wordt elke morgen het lawinerisico in kaart gebracht. Het is afwachten hoe de situatie daar zal evolueren, klink het.

Siegsdorf, Beieren.
EPA Siegsdorf, Beieren.

Zwitserland, Frankrijk en Italië

De sneeuwchaos werd Zwitserland, Frankrijk en Italië tot nu toe bespaard, maar daar komt vanaf vandaag verandering in. De enorme ‘sneeuwdump’ zal zich uitbreiden naar met name Zwitserland en Frankrijk. Daarbij gaat het ook  hard tot stormachtig waaien, waardoor de condities op de pistes verre van ideaal zullen zijn.

Beter toeven is het aan de zuidflanken van de Alpen (bijvoorbeeld de skigebieden in Italië). Hier valt nauwelijks sneeuw en schijnt de zon geregeld. Het weerbeeld is daar een stuk aangenamer, maar daar staat tegenover dat op sommige pistes de hoeveelheid sneeuw gering is. Sneeuwkanonnen doen daar nu hun werk. Er gaat ook de komende periode geen sneeuw van betekenis vallen. 

Wintersporters kunnen onderweg naar deze gebieden wel problemen ondervinden door de heftige sneeuwval elders.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  @Luc, de opwarming van de aarde kan er juist wel voor zorgen dat er meer sneeuw valt. Door opwarming is er meer verdamping en neerslag in de atmosfeer. De neerslag op hoogte valt altijd als sneeuw of het daar vroeger nu -10° was en nu door opwarming -8° is maakt niet uit.

 • Samuel Lombaerts

  @da waen luc dat er lokaal veel sneeuw valt wilt nix zeggen. Global warming hier in belgie is toch overduidelijk, vergelijk het weer met 20 jaar geleden en gevolgen van de opwarming zijn dan ook heveg weer, lokaal veel sneeuw dus waar er nog sneeuw valt en vergelijk het weer in de,bergen, 20 jaar geleden sneeuwdekken tot wel 6meter, nu met chans nog 3meter

 • De Waen Luc

  Global warming was het toch ? Of mag dat niet meer uitgesproken worden, nu overduidelijk is dat de bobokes 20 jaar gelogen hebben ? Veel sneeuwval is typerend aan het begin van een ijstijd,, bekijk het verleden enken de toekomst..

 • theo verstraeten

  theo verstraeten voorraad inslaan ?Hoe als ge nergens geraakt

 • Gust Trentels

  "Drinkwater inslaan', HA sneeuw koken en klaar!