Hittegolven die de mens niet kan overleven op komst

Een Indiase man wandelt op de uitgedroogde bedding van het meer Ahmad Sar in Ahmedabad, in de Indiase deelstaat Gujarat.
getty Een Indiase man wandelt op de uitgedroogde bedding van het meer Ahmad Sar in Ahmedabad, in de Indiase deelstaat Gujarat.
Wetenschappers waarschuwen dat de klimaatverandering in zuidelijk Azië voor hittegolven kan zorgen die de mens niet meer kan overleven. De hitte en vochtigheid zouden ervoor zorgen dat mensen sterven aan oververhitting. Noordelijk India, Bangladesh en zuidelijk Pakistan zouden het zwaarst getroffen worden. In die regio wonen anderhalf miljard mensen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad dodelijk kan zijn.

Natteboltemperatuur
Die combinatie wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde natteboltemperatuur. Dat is de laagste temperatuur die een nat voorwerp, dat zich in een luchtstroom bevindt, krijgt ten gevolge van het verdampen van het aanklevende water. Wanneer de natteboltemperatuur tot 35 graden oploopt, kan het menselijk lichaam zich niet voldoende afkoelen om meer dan enkele uren te overleven.

In het klimaat dat we vandaag kennen, komt de natteboltemperatuur zelden boven de 31 graden uit. Maar in 2015 werd de grenswaarde bijna bereikt in de Perzische Golf. Dat jaar zorgde de hitte voor naar schatting 3.500 doden in Pakistan en India.

Grenzen van leefbaarheid
Het nieuwe onderzoek toont aan dat zonder drastische verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, extreme hittegolven zullen zorgen voor natteboltemperaturen tussen 31 en 34,2 graden. "Dat brengt ons op de drempel van de overleefbaarheid, en alles boven de 30 graden is heel ernstig", stelt professor Elfatih Eltahir van het MIT, de auteur van de studie.

Impact op landbouw

Tegen 2100 zal 70 procent van de Indiase bevolking occasioneel blootgesteld worden aan natteboltemperaturen tot 32 graden, schrijven de auteurs in het vakblad Science Advances. Twee procent van de bevolking zou dan geconfronteerd worden met een dodelijke hitte met natteboltemperaturen rond de 35 graden.

"Gezien de impact dat dit zal hebben op de landbouwproductie, zal het niet noodzakelijk de hittegolf zelf zijn die mensen doodt. De productie zal afnemen, dus iedereen zal eronder te lijden krijgen".
113 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nicole En Erik

  En in die risicogebieden baren ze om ter meest kinderen... precies een wedstrijd... men noemt dat daar een rijkdom...

 • Etienne Boeckx

  En als ons kat een koe was kon ik ze melken onder de Leuvense stoof !! Het jaar 2000 was ook al een eindpunt !

 • Deslimstehier

  Kenny kimpen weet de oplossing se

 • MYRTHE PASS

  Laat er maar in ons land hittegolven komen. Boven de 30 graden is heel aangenaam. Af en toe hevige buien en na enkele dagen terug een lange periode een hittegolf. Nu is het het omgekeerde met misschien maar één hittegolf per jaar.

 • 't is weer van da 't is weer van da

  In 2015 3500 doden door hitte in pakistan. En wij van ons oren makennop vrachtwagechauffeurs die een on oplettende dodelijke ongeval heeft veroorzaakt. Ne mens is toch mar een raar iets een raar wezentje. Volgent jaar misschien een aarbeving of een tsounamie of wat dan ook.. serieus let op u veiligheid en op dat van een ander je leventjen is zo voorbij.