Hevig onweer trekt over noorden van Antwerpen, Brecht kondigt gemeentelijk rampenplan af

De wolkbreuk boven de regio Antwerpen veroorzaakt heel wat wateroverlast in Brecht.
Marc De Roeck De wolkbreuk boven de regio Antwerpen veroorzaakt heel wat wateroverlast in Brecht.
Het KMI kondigt voor deze namiddag en vanavond voor heel het land code oranje af vanwege de kans op zware onweders. Op dit moment trekt een hevig onweer over Antwerpen. In Brecht is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. 

In het noorden van Antwerpen veroorzaakt een plotse wolkbreuk heel wat wateroverlast in de regio. Verschillende straten, pleinen en huizen staan onder water door de hevige regenval. 

De gemeente Brecht heeft zelfs het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De brandweer is aan het werk om alle meldingen van wateroverlast te behandelen. Volgens de Brechtse burgemeester Luc Aerts (CD&V) situeerde de wolkbreuk zich erg lokaal boven het centrum van Brecht. "Van daaruit worden we bedolven onder telefoontjes over ondergelopen straten en kelders", zegt hij. "In mindere mate is ook deelgemeente Sint-Lenaarts getroffen. Gelukkig is er voorlopig geen sprake van ernstigere incidenten en moeten er geen evacuaties gebeuren."

Touring Mobilis waarschuwt ondertussen ook voor slipgevaar door water op de weg op de E19 ter hoogte van Brecht. 

Op sociale media posten mensen uit Brecht foto's van de wateroverlast. In een huis is het water zelfs binnengekomen via de wasbak, zo is te zien op Twitter. Anderen staan dan weer tot hun knieën in het water. 

Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
Marc De Roeck Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
Marc De Roeck Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
De Roeck
Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
Marc De Roeck Wateroverlast in Brecht na wolkbreuk boven regio Antwerpen.
Weides en straten staan onder water in Brecht na een hevig onweer.
Marc De Roeck Weides en straten staan onder water in Brecht na een hevig onweer.
Ook de sporthal van Brecht kreeg heel wat water te slikken. Rika Rits, verantwoordelijke van de sportdienst, kwam mee de handen uit de mouwen steken.
De Roeck Ook de sporthal van Brecht kreeg heel wat water te slikken. Rika Rits, verantwoordelijke van de sportdienst, kwam mee de handen uit de mouwen steken.

Ook in Stabroek is er heel wat wateroverlast. Het Picoloplein staat volledig onder water. Mensen moeten schuilen in de plaatselijk Albert Heijn.

In Stabroek is er heel wat wateroverlast na een hevig onweer.
Marc De Roeck In Stabroek is er heel wat wateroverlast na een hevig onweer.

De Leopold Scheiperslaan in Kapellen is veranderd in een beek, zo is te zien op videobeelden. Het water loopt nog net niet binnen in de huizen. 

In de Dorpstraat in Kalmthout staan buurtbewoners ook al met de voeten in het water.

Marc De Roeck
Marc De Roeck

Vanwege de wateroverlast zag De Lijn zich genoodzaakt enkele buslijnen om te leiden. Zo wordt het centrum van Kalmthout dinsdagavond niet bediend en kan het station Noorderkempen nabij Brecht niet bereikt worden langs de kant van de Bethovenstraat. 

Code oranje

"Vanaf deze middag tot begin deze nacht verwachten we opnieuw soms hevige onweersbuien. Plaatselijk kan er veel neerslag en ook hagel vallen. Mogelijk zijn er ook felle rukwinden, meestal aan de voorzijde van de buien", klinkt het in een persbericht. In heel het land geldt tussen 16 uur en 1 uur code oranje. Vanaf 14 tot 16 uur en van 1 tot 3 uur geldt code geel.

Later deze avond wordt het droger met opklaringen vanuit het oosten. Onder de opklaringen kan nevel of een mistbank ontstaan. De minima liggen tussen 12 en 16 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke of zuidelijke sector.

Noodnummer

Sinds 18 uur gisterenavond heeft de FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722 geactiveerd. De FOD vraagt aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand (potentieel) in levensgevaar is. Anders bel je 1722. Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen zal nog tot minstens morgenmiddag actief blijven.

Instabiel weer blijft aanhouden

Afgelopen nacht trok een zware onweersbui over de provincie West-Vlaanderen. Op drie plaatsen sloeg de bliksem in: in Dadizele, Ingooigem en Bellegem. Daarbij ging een schuur in de vlammen op en raakten verschillende huizen beschadigd. Ook de komende dagen zal het weer nog er instabiel zijn. 

Woensdagvoormiddag zijn er, na het optrekken van eventueel ochtendgrijs, opklaringen. Het is dan meestal droog, maar mogelijk barsten er in de namiddag opnieuw onweersbuien los. De maxima liggen tussen 22 of 23 graden aan de kust en in de Hoge Ardennen, 26 graden in het centrum en 28 graden in de Kempen. De zuidenwind is eerst zwak of matig en wordt veranderlijk in de loop van de dag. Aan de kust ontwikkelt er zich een zeebries.

Donderdag blijft het weer zeer instabiel met al in de voormiddag soms felle buien die mogelijk gepaard gaan met hagel en overvloedige neerslag. In de namiddag wordt het vanaf de grens met Frankrijk droger, al blijft een lokale bui ook dan nog mogelijk. De maxima liggen tussen 21 en 26 graden bij een meestal zwakke veranderlijke wind. 
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dave Casteleyn

  Ik woon in Kieldrecht en en buiten een paar druppeltjes is hier nog niets geweest ja een paar donderslagen en bliksemflitsen ook maar niks om bang voor te zijn ik doe al enkele dagen een regendans want mijn regenton is al bijna een hele maand leeg :(

 • Eric Loyens

  Elke nieuwe straat of riolering de. Pijpen worden altijd maar kleiner in doormeter ,uitleg water zoveel mogelijk ophouden wel heren van aquafin en bevoegde ambtenaren we verzijpen gewoon elke keer er eenontweer is da is niet normaal

 • leen hanssens

  Diegenen die nog geen druppel regen gezien hebben, wees blij, uw huis onder water is geen lachertje.

 • Tony Van De Perre

  Wiens schuld gaat dit zijn volgens De Wever? De marokkanen, de doppers of gewoonweg de socialisten?

 • Peter Nols

  Als de rioleringen in orde zijn dan zou zo'n onweer toch geen probleem mogen zijn, maar Vlaanderen is een staat in verval en niet de opwarming maar de NVA is de oorzaak van al deze miserie.