Herlees onze hitteblog. Temperatuurrecord verpletterd, treinproblemen en onweer

Dag vol hitterecords

Ambulances stonden klaar om de treinreizigers op te vangen.
Jeroen Desmecht Ambulances stonden klaar om de treinreizigers op te vangen.
Het was vandaag opnieuw bloedheet, met temperaturen die opliepen tot boven de 40 graden. Het nieuwe Belgische record is nu 40,7 graden, gemeten in Beitem. Dat is 0,5 graden meer dan wat gisteren in Luik werd geregistreerd. In nationaal referentiepunt Ukkel was het record van 36,6 graden van 1947 kort na de middag al gesneuveld: 39,7 is het historische eindresultaat. Dat is de hoogste temperatuur daar sinds 1833. Niet alleen de burgers puften en zweetten vandaag, ook treinen en enkele elektriciteitscabines lieten het afweten door de hitte. Enkele warmte-onweders zorgden plaatselijk voor wat verkoeling. Herlees hier hoe de heetste dag uit de Belgische geschiedenis verliep.

Weerbericht

Net als gisteren wordt het vandaag opnieuw uiterst warm. Deze namiddag wisselen zon en wolken elkaar af. Enkele lokale warmte-onweders zijn niet uitgesloten. Het blijft uitzonderlijk warm, met vrijwel overal maxima boven 35 graden. Plaatselijk en afhankelijk van de breedte van de opklaringen kan het kwik klimmen tot 40 graden. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidoostelijke of uit veranderlijke richtingen. Dat meldt het KMI.

Vanavond en tegen middernacht kunnen er nog enkele lokale onweders losbarsten. Later vannacht wordt het in de meeste streken droog met hogere wolkenvelden. Het wordt een uiterste zachte nacht bij minima van 20 tot 27 graden. De oosten- tot zuidoostenwind waait zwak tot matig.

Morgenochtend zijn er in vele streken opklaringen, maar kan er hier en daar ook een onweer voorkomen. In de loop van de dag verwacht het KMI meer bewolking en ook enkele lokale warmte-onweders. De verzengende hitte blijft vooral over het oosten aanwezig. We krijgen maxima van 24 graden aan zee, rond 35 of 36 graden in het centrum en 39 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak tot matig uit zuid tot zuidoost of uit veranderlijke richtingen. Later wordt hij matig uit west tot noordwest. Vrijdagnacht blijft de kans op onweersbuien bestaan. Het wordt al minder zacht met minima in de meeste regio’s lager dan 20 graden.

Zaterdag en ook zaterdagnacht wordt het onstabiel met regelmatig regen of buien, soms met onweer. De neerslaghoeveelheden vertonen wellicht grote regionale verschillen. Lokaal kunnen de onweersbuien intens worden met veel neerslag en eventueel hagel. Het is minder warm met maxima van 21 graden aan zee tot 26 of 27 graden in de Kempen.

Ook zondag krijgen we perioden met regen of buien, soms met onweer. In de loop van de namiddag of ‘s avonds lijkt het droger te worden vanaf de Franse grens. De maxima liggen meestal tussen 18 en 22 graden.

Maandag wisselen zon en wolken elkaar af. Hier en daar kan er nog een buitje vallen bij maxima van 20 of 21 graden in de Hoge Ardennen tot 25 graden in het centrum. Dinsdag wordt het mogelijk wisselvalliger met enkele plaatselijke buien, vooral dan over het oosten. De maxima liggen tussen 20 graden in de Ardennen en 24 of 25 graden in het centrum.

Ook woensdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele plaatselijke buien. We halen maxima van 20 tot 24 graden. Donderdag is het mogelijk overwegend droog met soms opklaringen en maxima van 19 graden op de Ardense hoogten tot lokaal 25 graden in het centrum.

Photonews
Photonews
Benny Proot166 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Laere

  Dit is een mooi voorbeeld dat alle vervoer electrisch een fabeltje is! dan moet je verplicht rijden zonder de airco te gebruiken zoals de treinen nu) en dan kom je nog geen 100km ver en voor je het beseft sta je aan de kant met duizenden! Nog niet te spreken dat je met je gat boven of voor een hoop kokende batterijen zit die niet zomaar te blussen zijn. en dan alle auto's tesamen aan de laadpalen dan kunnen alle hoogspannings cabines ontploffen. Ik zie het al gebeuren ;-)

 • Erwin Fiers

  Patrick Vandeputte.Denk eerst eens goed na vooraleer je mag oordelen.België heeft zijn wisselvallig klimaat nodig.Dit is jammer genoeg verleden tijd.De landen die jij vernoemt zijn geografisch van een andere orde.Chapeau Dominique Vandervekens.Laat ze eens achter de vuilkar lopen.Het zijn degenen die ganser dagen achter hun pc zitten(want fysieke arbeid is veel verminderd) die het hardst moeten zwijgen.En nu REGEN !!!!!

 • Alex Wellens

  wat een bende zei...., ja het is warm, ja ik moet er ook in werken , deal with it!

 • Marc Statham

  Vanaf zaterdag aan de kust nog max 20-22 graden ,perfect !

 • Peter Nols

  Ik neem gewoon de fiets voor mijn verplaasingen, net gecheckt ik zit wel aan maar 650 km voor de 7 laatste dagen. Ik hoor vooral de hangbuikzwijnen, in hun gekoelde Suv's', klagen over de hitte.