Hazelaar en els bloeien al door warmte, en toch is het "somberste december in bijna 30 jaar"

Een bloeiende hazelaar. (archieffoto)
ANP Een bloeiende hazelaar. (archieffoto)
Doordat het sinds 1 oktober relatief warm is geweest, komen hazelaars en elzen deze winter opvallend vroeg in bloei. Dat kan met de kerstdagen slecht nieuws zijn voor hooikoortspatiënten, want bij droog weer geven de katjes pollen af. Dat meldt Nature Today.

Op een korte sneeuwperiode na, liggen de temperaturen ruim boven normaal, meldt de Nederlandse meteorologische dienst KNMI. Bij onze noorderburen komt de gemiddelde temperatuur in oktober, november en december samen mogelijk uit op 8,5 graden. 

Sinds 1901 zijn er maar drie jaren geweest die in deze drie maanden samen warmer waren. Op een gedeelde eerste plaats staan 2015 en 2006 met een gemiddelde temperatuur van 9,8 graden, gevolgd door 2014 met 8,8 graden.

Toch leek de zon de afgelopen week alleen maar weg te blijven. Het Nederlandse Weerplaza spreekt zelfs van "de somberste decemberperiode in bijna dertig jaar". "In het zuidoosten van Nederland is het zelfs 97 jaar geleden dat het in die regio zo somber was", zegt een meteoroloog van Weerplaza.

Grijze lucht boven het provinciedomein in Kessel-Lo.
Vertommen Grijze lucht boven het provinciedomein in Kessel-Lo.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Vaneerdewegh

  Dat mensen??CONTENT en TE VREDEN kunnen zijn ; Met deze omslag van de natuur en de seizoenen dat snap ik nu weer niet Leef er maar oplos dan///

 • Rosa Cockx

  Minder stookkosten, geen gladde wegen. Waarom zouden we dan klagen?

 • Francinne Declerque

  mooi zo, minder stookkosten, sneller groen in de tuin als de lente nu al begint.

 • Koendere Deirlinck

  Ik ben vogel liefhebber en weet toch wel een en ander .maar wat mij verbaast is dat al 1 week een merel zit te fluiten van smorgens 3.30 uur .niet dat er al zo lage temperaturen zijn geweest dat deze denken dat de winter is voorbij . Beetje raar vond ik

 • jean-pierre rejek

  Hoe warmer hoe minder er verwarmd moet worden ennn toch goed voor de milieu hé