Hallucinante zandtsunami op zee gaat cycloon vooraf

AFP
Het lijken beelden uit een rampenfilm, maar toch is het bittere ernst. Voor de kust van het Australische stadje Onslow (in de Pilbarra-regio) kregen de 500 bewoners een uitzonderlijk weerfenomeen te bewonderen. De zandtsunami op zee was even oogverblindend mooi als angstwekkend. Het hallucinante natuurgeweld heet een habub. Door de hitte aan land was het zand opgewaaid over de zee en als voorbode van cycloon Narelle rolde de tsunami van het typische Australische rode Outback-zand bij zonsondergang over land én over de zee voor de gitzwarte donderwolken. Het leverde ronduit adembenemende beelden op (zie ook onderstaande video).

De Australische weerkundigen weten niet waar eerst kijken dezer dagen. Terwijl een nooit geziene hittegolf de afgelopen weken alle records brak maar ook grootschalige en verwoestende bosbranden veroorzaakte, dreigde voor de noordwestelijke kust de cycloon Narelle. Gelukkig ging die niet aan land, maar scheerde langs onder meer Onslow en het toeristische paradijs Exmouth, waar evacuaties noodzakelijk waren aan het wereldberoemde Ningaloo Reef.

'Where the Outback meets the sea'
Het noordwesten van Australië is zowat de meest onherbergzame kuststreek van heel Australië. Er wonen nauwelijks mensen en de 'locals' hebben het vaak over 'Where the Outback meets the sea' ('Waar de Outback de zee ontmoet' letterlijk vertaald) om hun regio treffend te typeren. Die slogan kon niet beter geïllustreerd worden dan door deze habub. Zo'n zandstorm kan verwoestend uithalen met snelheden tot 100 km/u en tot 100 miljoen ton zand met zich meesleuren. In het noorden van Australië kleurt dat woestijnachtige Outback-zand rood en die kleur in contrast met de avondzon boven zee maakte het uitzonderlijke spektakel nog fraaier.

"Nauwelijks regen"
Visser Brett Martin legde het unieke fenomeen vast voor het nageslacht en legt uit. "De zandtsunami bouwde zich in enkele minuten op. Daarna werd hij sneller en sneller tot hij uitmondde in een reusachtige zandstorm onder de zware donderwolken. Heel wat bliksemschichten sloegen in, maar er viel nauwelijks regen."

Extreem droog
Meteorologen gaven meer uileg in de Australische media. "Als het in de Outback extreem droog en winderig is, dan zijn de omstandigheden ideaal om zo'n zandstorm op te bouwen. Toch was dit exemplaar heel uitzonderlijk omdat de wind en de regen ervoor zorgden dat de aanstormende cycloon het zand en stof loste. Zelden gezien: een witte wolkendwand die het zand van de habub zo duidelijk onderscheidde."

REUTERS