Groene vingers? Plant je tuin nog niet vol, want het kan nog vriezen

20171113 Laurence Machiels Kamerplanten. Pannenkoekplantje splitsen en verplanten.
Laurence Machiels 20171113 Laurence Machiels Kamerplanten. Pannenkoekplantje splitsen en verplanten.
Het warme weer jaagt de Vlaming naar buiten, en bij de moestuinier jeukt het dan ook om zijn tuin vol te planten. Toch moet je oppassen dat je je hele tuin nog niet vol zaait, want het kan nog vriezen. En niet alle gewassen zijn daar tegen bestand, legt Lieven David van ecotuiniersvereniging Velt uit aan VTM NIEUWS.

Heel wat gewassen die we nu dagelijks eten, zijn eigenlijk exotische gewassen. "Tomaten, courgetten en bonen bijvoorbeeld zijn van oorsprong geen Vlaamse groenten en kunnen dus van nature niet goed tegen vorst", zegt David.

Vriezen

Daarom is het riskant om ze nu al te planten. Er bestaat namelijk een kans dat het nog gaat vriezen, zoals dat vorig jaar ook nog het geval was eind april, en dan zouden je planten kapot kunnen gaan. "Het zal wel geen -10 graden Celsius worden", zegt David. "We krijgen waarschijnlijk hooguit een beetje nachtvorst, maar dat kan al genoeg zijn."

Andere gewassen die wel inheems zijn, kunnen meer tegen een stootje. "Onder meer sla, radijsjes, spruitjes, spinazie, rode bieten en wortelen zijn sterker en hebben geen last van de vrieskou. Aarzel dus niet om die gewassen al te laten groeien", legt David nog uit.

Moestuinkalender

Bij Velt merken ze dat mensen heel lang hebben moeten wachten om opnieuw hun tuin in te gaan, en daarom zin hebben om erin te vliegen. Op hun website kan je dan ook een moestuinkalender raadplegen, die je per dag kan zeggen welke planten je in je tuin kan zaaien.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.