Golven kleuren 's nachts blauw voor Belgische kust

Voor de kust van Bredene kleurden de golven ‘s nachts blauw.
NoodweerBenelux Voor de kust van Bredene kleurden de golven ‘s nachts blauw.
Voor de kust van Bredene is sinds enkele dagen het natuurfenomeen ‘zeevonk’ waarneembaar. In de nachtperiode kleuren de golven blauw, zo is te zien op een recent YouTube-filmpje.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Komende dagen groeit de kans opnieuw om dit natuurfenomeen waar te nemen aan de kustlijn. Rustige en tropische zomerdagen zijn een ideaal recept voor zeevonk”, weet Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux. “Zeevonk wordt veroorzaakt door algen die overdag meestal een zalmroze kleur hebben en niet sterk opvallen. Tijdens de nachtperiode produceren deze algen ‘luciferine’. Hierdoor creëren ze bioluminescentie en gaan ze licht geven. Hoe groter de hoeveelheid luciferine die de algen kunnen opslaan, hoe feller de blauwe kleur.”

De weerdienst verwacht komende dagen een stijging van de temperatuur. Ook aan de kust halen we vanaf dinsdag op meerdere plaatsen 25°C. Later in de week wordt het nog iets warmer bij vrij rustige condities. Hierdoor kunnen de algen flink wat luciferine aanmaken waardoor de blauwe tinten opnieuw te zien zijn tijdens de nachtperiode.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stefanie van Dijk

    Snachts ziet het er prachtig uit, overdag zie je een vettige bruine laag op het water drijven