Gedaan met bier, chocolade, koffie en schaaldieren

Het stijgende niveau van de oceanen zal wereldwijd steden blank zetten. Hittegolven zullen voor bosbranden zorgen, hevige regens voor overstromingen.
PHOTO_NEWS Het stijgende niveau van de oceanen zal wereldwijd steden blank zetten. Hittegolven zullen voor bosbranden zorgen, hevige regens voor overstromingen.
De klimaatverandering is vandaag volgens heel wat gerenommeerde wetenschappers de grootste bedreiging voor onze beschaving. Het stijgende niveau van de oceanen zal wereldwijd steden blank zetten. Hittegolven zullen voor bosbranden zorgen, hevige regens voor overstromingen. Erger: de opwarming van de aarde kan ook onze heiligste traditie verknallen. Ons weekend.

Bier
De dreiging wordt ernstig genomen. Niet minder dan 42 brouwerijen waarschuwen dat we zonder bier kunnen komen te zitten. Van Californië tot Tsjechië staat de hopproductie onder druk van stijgende temperaturen en een tekort aan water. Volgens de Tsjechen zou ook de smaak van het bier er bij inschieten. "Klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteiten heeft het potentieel om ongeziene sociale, economische en milieuproblemen te veroorzaken", waarschuwt een woordvoerder van Diageo, het bedrijf dat het Ierse stoutbier Guinness in haar portefeuille heeft.

Het weer
Het weekend is pas echt geslaagd als ook het weer wat meezit. Wie verkiest een dagje in de buitenlucht niet boven een namiddag gezelschapsspelletjes spelen terwijl het buiten miezert? Wereldwijd wordt het weer steeds vaker extreem. De klimaatverandering zal voor meer regen zorgen, waardoor volgens experts het risico op overstromingen toeneemt. Zowel in het binnenland door regen als aan de kusten door de stijgende zeespiegel. Meer hitte, meer regen, maar steeds minder 'normaal' weer.

Het restaurantbezoek
De uitstoot van koolstofdioxide warmt niet alleen de atmosfeer op, het verandert de oceanen ook in een zure soep die de omhulsels van onze geliefde schaal- en schelpdieren wegvreet. Sinds de Industriële Revolutie is de zuurtegraad van de oceanen met 25% gestegen. Indien dit geen halt wordt toegeroepen, wordt het bij de vishandelaar zoeken naar oesters, kreeften en Sint-Jacobsschelpen. De oesterindustrie in het noordwesten van de VS leed al 110 miljoen dollar verlies door het verzuurde water.

De uitstoot van koolstofdioxide warmt niet alleen de atmosfeer op, het verandert de oceanen ook in een zure soep die de omhulsels van onze geliefde schaal- en schelpdieren wegvreet.

Het dessert
Chocolade wordt een schaars goed. Niet alleen klimaatverandering maar ook toenemende armoede dwingen Afrikaanse cacaoboeren andere gewassen te verbouwen. Op veertig jaar is de landoppervlakte die beschikbaar is voor het verbouwen van cacao met 40% geslonken. De komende 40 jaar zal de temperatuur in Ghana en Ivoorkust, die instaan voor 70% van de wereldproductie, met 2 graden stijgen. Zo wordt het daar te heet en te droog voor cacaobomen. Over vijf jaar zal de vraag naar cacao een miljoen ton groter zijn dan het aanbod.

Koffie
Wat is zaliger dan 's zondags je kater verdrijven met een stevige kop koffie? Ook die komt in het gedrang. Overstromingen in Honduras, droogte in Brazilië en andere landen die geen koffie meer zullen kunnen verbouwen in een warmer klimaat. De impact is al duidelijk in Vietnam, waar watertekorten ervoor zorgen dat koffie niet meer wordt geëxporteerd.

Wijn
De traditionele wijngebieden in Frankrijk, Chili, Australië en Californië worden te warm om nog in dezelfde mate wijn te blijven produceren. Het enige lichtpunt is dat verder noordelijk, dus ook in onze contreien, wijn zal kunnen geproduceerd worden.

Klimaatontkenners
Vandaag nog onthulde The Guardian dat anonieme schenkers in de voorbije drie jaar 125 miljoen dollar hebben geschonken aan Amerikaanse groeperingen die de klimaatverandering ontkennen. Die fondsen gingen naar lobbygroepen die de klimaatplannen van president Obama dwarsbomen en dus wetgeving willen ondermijnen die de koolstofuitstoot van fossiele brandstoffen beoogt te verminderen. Dat blijkt uit documenten van de belastingsdienst.

De komende 40 jaar zal de temperatuur in Ghana en Ivoorkust, die instaan voor 70% van de wereldproductie, met 2 graden stijgen. Zo wordt het daar te heet en te droog voor cacaobomen. Over vijf jaar zal de vraag naar cacao een miljoen ton groter zijn dan het aanbod