Fort McMurray voor 90 procent gered van de vlammen

Een politieman aanschouwt een gebouw dat door de branden in Fort McMurray in de as werd gelegd.
AP Een politieman aanschouwt een gebouw dat door de branden in Fort McMurray in de as werd gelegd.
De Canadese stad Fort McMurray werd bijna volledig gered van de brand dankzij de inzet van de brandweerlieden die al een week lang de gigantische bosbranden in de regio bestrijden. Dat heeft de eerste minister van Alberta, Rachel Notley gisteren gezegd.

Notley noemde het maandag "een wonder" dat de hele bevolking in een paar uur tijd geëvacueerd kon worden, zonder dat daarbij slachtoffers vielen.

In totaal werden in de afgelopen week bijna 100.000 mensen geëvacueerd uit Fort McMurray en de omliggende dorpen. De branden verwoestten duizenden hectaren en meer dan 2.000 huizen in de buitenwijken van de stad.

"Dankzij de snelle reactie van de brandweer op de bosbranden rond de oliestad, kon volgens Notley "90 procent van Fort McMurray gered worden".

"De stad werd enkele dagen geleden nog omcirkeld door een vuurzee, maar Fort McMurray en zijn omgeving werden gered en zullen heropgebouwd worden", zo verzekerde Notley.

Door de branden zijn de wijken van Beacon Hill en Waterways in het westen van de stad bijna volledig vernield. "Als het vuur het stadscentrum had bereikt, waren we de hele stad verloren", zo zei het hoofd van de brandweer van Fort McMurray.

Gisteren woedden de branden nog steeds in het oosten maar minder krachtig dan voordien. Volgens Chad Morrisson, het hoofd van de hulpdiensten van Alberta, werd meer dan 200.000 hectaren bos vernield, waarvan 4.000 km2 in de afgelopen 24 uur.