Filipijnen opgeschrikt door zware aardbeving: minstens twee doden

Google
Het centrum van de Filipijnen is vandaag opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 6,5. In Kananga in de provincie Leyte stortte een kantoorgebouw van twee verdiepingen in. Een onbekend aantal mensen raakte onder het puin bedolven. Volgens burgemeester Rowena Codilla werd in de vooravond nog steeds gezocht naar slachtoffers.

De aardbeving deed zich rond 16.00 uur plaatselijke tijd voor bij Ormoc City, bijna 600 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla. In Ormoc City en Kananga was de schok het hevigst: daar werd een kracht van 7 gemeten, deelde het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie mee.

Veel huizen stortten in en straten werden opengereten, zo was op geposte foto's en video's te zien. Bij verscheidene ongevallen als gevolg van de aardbeving raakten meer dan 40 mensen gewond. De stroom viel uit in de zwaarst getroffen gebieden.

In andere streken van de provincie Leyte renden mensen huizen en scholen uit terwijl de aarde beefde, zei provinciegouverneur Dominic Petilla.

De Filipijnen liggen op de zogeheten Pacifische Ring van Vuur, waar tektonische platen over elkaar schuiven. Wereldwijd doet zich daar zowat 90 procent van de aardbevingen voor.

Er was geen gevaar voor een tsunami. "We verwachten schade en naschokken", zei een woordvoerder van de Filipijnse aardbevingsautoriteiten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.