Exclusief voor abonnees

Februarizon breekt records: “Maar het klimaat is niet de hoofdoorzaak”

“Vorig jaar was het nu berekoud. Alles kan nog.”

Mensen genieten van het mooie weer in het Terkamerenbos in Brussel.
Photo News Mensen genieten van het mooie weer in het Terkamerenbos in Brussel.
Officieel is het nog winter, maar de drukbevolkte terrasjes in de warme februarizon doen anders vermoeden. Vandaag sneuvelt mogelijk voor de derde keer een dagrecord qua temperatuur. Toch is het te vroeg om de winterjas op zolder te leggen. “Vanaf donderdag wordt het opnieuw frisser en regenachtig,” legt weerman David Dehenauw. “De lente is nog niet in het land.”

Waar we vorig jaar rond deze periode met mutsen en sjaals gladde wegen trotseerden, genieten we nu vrolijk van terrasjes in de warme lentezon. Met een temperatuur van 15,8°C 's middags en later zelfs 18,8°C in Ukkel werd vandaag het record gebroken van warmste februaridag ooit, sinds het begin van de metingen in 1901. 

“Het is uitzonderlijk dat er zoveel dagrecords op korte tijd sneuvelen,” legt weerman David Dehenauw uit. “Maar de klimaatopwarming is niet de hoofdoorzaak.”

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  we gaan het wel weten over 11 jaar wat het nu eigenlijk was ...

 • Toon Schouteden

  Natuurlijk heeft dit alles te maken met het verschuiven van de magnetische polen: het noorden is het noorden kwijt, ijskappen smelten, veranderlijke windvlagen met bijhorende stortbuien gevolgd door grote droogte, enz. En natuurlijk is de mens ook verkeerd bezig: de bevolkingsgroei wordt veroorzaakt door de drang naar geldelijke rijkdom en daarvoor halen we teveel mensen naar 'n te kleine plaats.

 • MONIQUE MAERTENS

  Ik denk idem als mr Luc Pelckmans dat de polen eich verplaatsen. Langzaam kantelen van de aarde ??

 • YVES DE GROOTE

  Uiteraard is het klimaat niet de oorzaak. Dat is het eerste verstandige bericht sinds maanden!!! Het klimaat verandert al sinds het ontstaan van de aarde. En een paar pubers willen nu dat de politici verhinderen dat de aarde draait?

 • Tina Colpaert

  Misschien gewoon ervan genieten ipv zagen klagen en theorie ontwikkelen die bij iedereen de totaal andere kant uitgaat?????