Extreme weersomstandigheden in VS: late hittegolf in centrum en oosten, sneeuw in Montana

In Washington liep het kwik vandaag op tot 35 graden.
AFP In Washington liep het kwik vandaag op tot 35 graden.
Een nazomer van jewelste, daar krijgen ze momenteel in het oosten en het centrum van de VS mee af te rekenen. Sommige scholen moesten dicht, omdat ze niet voorzien waren op airconditioning. In Montana krijgen ze dan weer af te rekenen met sneeuw, veel vroeger dan normaal.

"De temperaturen zijn 10 tot 20 graden hoger dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar in de regio tussen de Atlantische kust en de valleien van de Mississippi", aldus de Amerikaanse weerdienst NWS. Woensdag liep het kwik op tot meer dan 38 graden in Montgomery, Alabama, meer dan 35 graden in Washington en Atlanta en 33 graden in Little Rock, Arkansas. Ook in New York werd het nog meer dan 32 graden. Dat was niet meer voorgekomen sinds oktober 1941. In Columbius, Ohio, gingen meer dan honderd scholen dicht omdat ze geen airco hebben. Er wordt pas koeler weer verwacht vanaf vrijdag.

De hittegolf volgt op de eerste sneeuw die vorige week viel in het noordwesten van Montana. In Browning, dicht bij de grens met Canada viel 1,20 meter sneeuw tussen vrijdag en zondag. Daar werd toen de noodtoestand uitgeroepen omwille van het winterse weer. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Het probleem Kirsten,is dat u wellicht uit ontkenningsdrang blijft bij uw standpunt,ondanks keiharde bewijzen die zich dagelijks opstapelen. Als u de feiten eens WIL zien,is het simpel om bv eens de klimaatsite van Frank Deboosere te raadplegen onder rubriek klimaat over hele wereld land-ocean index.

 • Nick Lersberghe

  @Kirsten Hershe Dat is nu echt eens ironisch. Als je die lessen zelf goed had gevolgd, had je geweten dat klimaat en weer onlosmakelijk verbonden zijn. Het weer wordt bepaald door het klimaat. Een extremer klimaat betekent extremer weer. Klimaat is van nature vrij stabiel.

 • Wilfried Mattheus

  KH: ja, weer is geen klimaat. Het Klimaat gaat over een periode van 30 jaren. De laatste 85 jaren is o.a. de globale land en oceaan temperatuur abnormaal snel gestegen!

 • Kirsten Hershe

  En vooraleer de klimaatopwarming sirenes weeral op dreef komen en in actie schieten; het weer doet wat ie wil want het weer = geen klimaat. Dus het kan vriezen en het kan dooien. Maar een constante is er niet, nooit geweest overigens. Klimaat gaat op en neer en is geen vast gegeven. Maar dat snappen de klimaatdrammers niet, komt ervan wanneer je teveel spijbelt en daardoor belangrijke lessen geschiedenis en aardrijkskunde misloopt.