Extreem natte januari achter de rug

PHOTO_NEWS
Tijdens de maand januari is in het meetstation in Ukkel 123,9 millimeter neerslag gemeten, een heel pak meer dan in een "normale" januarimaand (76,1 mm). Dat meldt het meteorologisch instituut KMI.

Volgens weerman Frank Deboosere belandt de afgelopen maand in de top tien van natste januari's sinds het begin van de waarnemingen in 1833. "De op 6 na natste, ex aequo met 1999", vult zijn collega David Dehenauw aan.

Het KMI beschrijft het neerslagtotaal van de voorbije maand als "zeer abnormaal", wat betekent "een fenomeen dat gemiddeld om de tien jaar voorkomt". Het record dateert van januari 2004, toen er in Ukkel 153,8 mm neerslag viel.

Boven het gemiddelde
Samen met de neerslaghoeveelheid, lag ook het aantal neerslagdagen boven het gemiddelde. Vijfentwintig van de 31 januari-dagen werden als neerslagdag gecatalogeerd, "abnormaal" meer dan de 19 neerslagdagen in een "normale" maand januari.

Voor de rest verliep januari normaal, met een gemiddelde temperatuur van 3,5 graden, iets meer dan 43 uur zonneschijn en vijf sneeuwdagen.

Het neerslagtotaal van de voorbije maand was zeer abnormaal

KMI