Evacuaties nadat vulkaan uitbarst op eilandje voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea

Het vulkaaneiland Kadovar spuwt as en rook de lucht in.
REUTERS Het vulkaaneiland Kadovar spuwt as en rook de lucht in.
Op het eilandje Kadovar ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea worden momenteel zo’n 1500 mensen geëvacueerd nadat een slapende vulkaan is geëxplodeerd. Dat meldt het lokale Rode Kruis.

Toen de vulkaan op vijf januari rook uit begon te stoten, werden al 590 mensen naar het naburige eiland Blup Blup geevacueerd. Enkele dagen lang bleef de vulkaan stoom afblazen, maar afgelopen vrijdag vond een eerste uitbarsting plaats. 

(lees verder onder de video)

Daarop werd besloten om ook het eilandje Blup Blup samen met de rest van de inwoners van Kadovar helemaal te evacueren. “Toen de vulkaan uitbarstte hebben de mensen onmiddellijk geprobeerd te ontsnappen”, zegt het hoofd van het Rode Kruis Uvenama Rova vanuit hoofdstad Port Moresby. “Er is een dringende behoefte aan voedsel, water, onderdak en kleding.”

De vulkaan op het eilandje Kadovar.
rv De vulkaan op het eilandje Kadovar.

Alle eilandbewoners worden nu naar het vasteland gebracht. Het internationale Rode Kruis stelt middelen ter beschikking om de evacuaties te bekostigen. Ook de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop liet via Twitter weten dat ze vijfentwintigduizend Australische dollar (zo'n zestienduizend euro) vrijmaakt voor noodhulp. 
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Armand Smekens

    Er zit daar nog een hele goeie voetballer, is nog altijd niet ondekt door de voetbal speurneuzen. Hopelijk gebeurt dat weldra, want anders missen ze een "opportuniteit", (want gratis én voor niks!!

  • Lies Mies

    Heet dat eiland serieus "Blup Blup"? tja, één serieuze uitbarsting en het eiland doet dan misschien blub blub als het terug in de oceaan wegzinkt. Wel erg voor al die mensen: hopelijk hebben ze hun huisdieren ook mee...