Europa kreunt onder hitte: weeralarmen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland

Beelden van de hitte in Frankrijk.
EPA Beelden van de hitte in Frankrijk.
De Duitse weerkundige dienst heeft vandaag alarm geslagen omdat de temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden Celsius in het Rijnland en het Saargebied. Ook in Frankrijk, Nederland en zelfs in Zwitserland wordt gewaarschuwd voor recordtemperaturen en de eruit volgende risico's voor de gezondheid, vooral van kwetsbare mensen, zoals kinderen, bejaarden en zieken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Voor het eerst is er in België momenteel code rood wegens de hitte. Volgens het KMI worden vandaag en morgen “de objectieve criteria van de alarmfase bereikt” met lokale temperaturen van 39 en 40 graden. Er is bij het besluit ook rekening gehouden met de ozonwaarden in de lucht.

In Frankrijk is er op dit moment een hitte-alarm met code oranje voor zo goed als alle regio's. Ook hier wordt vlot de 40 graden bereikt en morgen misschien zelfs meer. In 2003 maakte een hittegolf bij onze zuiderburen zo'n 15.000 dodelijke slachtoffers, en dat noopt de autoriteiten in Frankrijk tot voorzichtigheid. Ze vragen waakzaam te zijn voor kwetsbare personen. Intussen wordt onderzocht of vijf recente sterfgevallen te wijten zijn aan de hittegolf.

Bijna heel Frankrijk had gisteren al te maken met hoge temperaturen, met uitschieters van 40 graden in het noordoosten (Nancy en Dijon) en 41 graden in het midden (Auxerre). Méteo-France verwacht morgen 37 tot 42 graden Celsius in een groot deel van het land, met mogelijk uitschieters van liefst 43 graden. Parijs zal wellicht het record van 40,4 graden uit 1947 breken. 

AFP

Ook Groot-Brittannië zal morgen zijn warmste dag ooit kennen. 

In Nederland is code oranje van kracht. Het hitterecord voor Nederland is vandaag na 75 jaar ook verbroken. In Gilze-Rijen werd om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut verwacht dat het kwik vandaag nog verder stijgt tot boven de 39 graden.

En ook in Zwitserland is code oranje afgekondigd. Daar meldt de weerdienst dat er "een belangrijke dooi plaatsvindt in het hoge gebergte".

AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kirsten Hershe

  Ik herinner mij een hete zomer dat het zand in Oostende te heet was om er blootvoets over te lopen, was begin jaren 90. En in Frankrijk hebben we ook lopen zweten en puffen vanwege de hitte, jaren 70 & 80. Klimaat verandert altijd en de mensheid speelt daarin geen rol. Pure propaganda door pseudo wetenschappers! Maar Anuna en Greta zullen nu in hun nopjes zijn. Bende hypocrieten.

 • freddy cardoen

  In Ierland is het een normale zomer hetzelfde in Schotland.

 • Marco Maerten

  Marie Vandam,u zegt maar wat zonder u te informeren. Laat ik uw ogen openen: 20ste eeuw: 6 zomers gemiddeld boven 18°c. 21ste eeuw(nog maar 18 zomers oud..8! zomers warmer dan 18°c waarvan 2 boven 19,5°c! In de 20ste eeuw slechts 1 van 19°c en 1 van 19,2°c. U wilde zo graag de waarheid. (bron klimaatsite frankdeboosere)

 • hugo wouters

  Zonet gezien op TV, in de buurt van Gap werden de renners vergast met een fikse regenbui. Temperatuur zakte tot 23gr. zal zeker welkom geweest zijn voor de renners. Zo zie je maar Greta, dat wij daar niets aan kunnen doen.

 • wile coyote

  Vroeger noemde men dit een warme zomerdag. Sinds het groene communisme heet dat nu "opwarming van de aarde"