Elke minuut vernielt brand 35 meter in Alberta

De bosbranden in de Canadese provincie Alberta zijn nog altijd niet onder controle. Integendeel: ze breiden nog uit. Een gebied zo groot als de provincie Antwerpen is al verwoest.

Medewerkers van twee olieraffinaderijen werden geëvacueerd, plus nog eens 8.000 arbeiders. Het is vooral de rook die het onverantwoord maakt om nog langer daar te blijven. Het vuur woedt op 15 kilometer van de raffinaderijen en rukt elke minuut zo'n 35 meter op. Elke dag opnieuw moeten mensen hun huizen verlaten.

Een basis met 665 verblijfplaatsen voor arbeiders van oliebedrijven is volledig in de vlammen opgegaan. Dat meldt Rachel Notley, de eerste minister van Alberta De Blacksand Executive Lodge, met voorgebouwde verblijfplaatsen, is gisteravond geëvacueerd.

De brand woedt al sinds begin mei. Het is vooral de sterke wind die het bijna onmogelijk maakt om het vuur onder controle te krijgen. In totaal zijn er al meer dan 90.000 mensen geëvacueerd.

Ook in Fort McMurray blijft het branden. Bij twee ontploffingen in de wijken Dickinsville en Thickwood, in het westen van de stad, "zijn ongeveer tien woningen beschadigd", aldus nog Notley.