Eerste regen in vijftal weken voor sommige delen van Vlaanderen, maar het blijft nog minstens 10 dagen "uiterst droog"

iStock
Vandaag valt er regen in sommige delen van Vlaanderen. Het gaat om de eerste regen in vijf à zes weken, bevestigt men bij het KMI, met uitzondering van de motregen van afgelopen week. "Maar die maakte dan ook geen enkel verschil", aldus de weerman van dienst. Desondanks blijft het erg droog: we zitten in de op één na droogste periode ooit, enkel in de legendarische zomer van 1976 was het nog droger.

De situatie is vooral problematisch in Vlaanderen. Grote delen van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en delen van Vlaams-Brabant en het oosten van Limburg zijn door het KMI gecatalogiseerd als "uiterst droog". Die toestand zou nog minstens tien dagen aanhouden, blijkt ook uit de voorspellingen.

In sommige gebieden heeft het al vijf of zes weken niet geregend. Als het onweerde, was dat vooral over het oosten van het land. Voor de volgende dagen wordt wel regen voorspeld, maar het gaat om buien en dat betekent dus dat niet elke regio hiervan zal kunnen profiteren.

De droogte-index van het KMI staat nu op zeer droog tot uiterst droog. "Enkel in de zomer van 1976 was het nog erger, maar toen lagen de temperaturen nog hoger, waardoor er meer verdamping was", legt men uit bij het KMI.

Het grondwater blijft over het algemeen dalen: momenteel zijn ongeveer de helft van de locaties in Vlaanderen historisch zeer laag. Het leidingwaterverbruik blijft dan weer hoger dan gemiddeld, maar stijgt niet meer. In de steden en gemeenten waar code geel van kracht is sinds 28 juni, blijft de waakzaamheidsfase ingesteld, staat op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het gaat om de provincies West-en Oost-Vlaanderen en enkele gemeenten in Vlaams-Brabant. 

Aan iedereen wordt gevraagd spaarzaam te blijven omgaan met leidingwater. De situatie wordt van dag tot dag gemonitord.

Oppompverbod

In West-Vlaanderen is alvast een eerste oppompverbod uitgevaardigd. Ieper verbiedt dat er nog water gepompt wordt uit het bufferbekken van deelgemeente Vlamertinge. 

Al wekenlang geldt er in de provincie West-Vlaanderen code geel en wordt gevraagd om spaarzaam te zijn met water. Maar de aanhoudende droogte noopt nu ook tot extra maatregelen. "Door de aanhoudende droogte is het momenteel niet mogelijk nog water uit het bufferbekken van Vlamertinge, in de Cerfstraat, te pompen via het voorziene systeem", meldt de stad. Het waterpeil staat te laag om nog water op te zuigen en dus verbiedt de stad het rechtstreeks onttrekken van water. Nog meer water onttrekken, kan nefast zijn voor het milieu en de vegetatie in en rond het bekken.

Dat bekken was de jongste weken populair bij landbouwers die er water oppompten om de gewassen te besproeien. "Conform het politiereglement is het bijgevolg verboden om nog water te onttrekken uit de voorziene aansluiting totdat het waterpeil weer voldoende hoog staat", besliste burgemeester Jan Durnez (CD&V). Er zal toezicht zijn en administratieve sancties zijn mogelijk.

Het verbod wordt aangegeven met een rode vlag.

Deze week nog volgt er spoedoverleg met provinciegouverneur Carl Decaluwé. Vorig jaar gold er een tijdlang een algemeen oppompverbod uit waterlopen en buffers. Mogelijks volgen bij aanhoudende droogte opnieuw dergelijke maatregelen.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert vlietinck

  Vorige maand over de Col petit st Bernard gereden daar lagen nog pakken sneeuw op de Col Grand st Bernard was het meer zelfs nog vervroren is wel laat maar niet uitzonderlijk.

 • jan vandaele

  Gaan zomerrecord 1976 breken.....

 • robby dobbels

  @Lydia water via ontziltingsmachines is een relatief dure methode en ze kunnen nu al amper electriciteit genoeg opwekken soms, of je betaald permanent meer voor water (eenmaal ze er staan worden ze doorgerekend) of je betaald "tijdelijk' extra voor geimporteerde groenten en fruit.

 • Johan Ongena

  Wees nu eindelijk toch eens blij dat het zomert, bende zanikers. Het is zo, neem het zo. Je kan er niks aan veranderen. We zijn de 7de maand, over halfweg, straks krijgen we weer die striemende regen met een flinke zuid-wester, dan zal het te koud zijn zeker zagemannen!

 • Kristof Van Impe

  Ha, ik ben net terug uit Turkije, water sproeien dat die mannen daar doen, echt, het was in Side, 300 dagen zon per jaar. daar kennen ze geen restrictie op water, ze moesten eens lachen met mij toen ik het zei. Is wel geen drinkwater maar misschien wel een idee voor ons, het moet toch niet altijd kraantjes water zijn om uw gras te besproeien, en als uw waterput leeg is.