Eerste onweersbuien trekken over het land: windhoos richt schade aan in Bree, nummer 1722 geactiveerd

(Archieffoto)
ANP (Archieffoto)
De extreme hitte met temperaturen boven 40 graden ligt achter ons. Het blijft vandaag wel erg warm en hier en daar breken lokale warmteonweders uit. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd op basis van de weersvoorspellingen van het KMI. De eerste onweersbuien trokken alvast over de Voerstreek richting Maasmechelen, Lanaken en Zutendaal. In Bree richtte een windhoos flink wat schade aan. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanavond is er kans op warmteonweders. Die kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, windstoten en hagel, waarschuwt het KMI. De meeste neerslag wordt langs de Franse grens verwacht, in het noordoosten zal het daarentegen meestal droog blijven.

In een Twitterbericht meldde Frank Deboosere rond 16 uur dat de eerste onweersbui alvast over de Voerstreek trekt. “De volgende uren stijgt overal de kans op buien en/of onweer, met felle rukwinden”, schrijft Deboosere nog. 

Vanuit de Voerstreek trokken de buien richten het oosten van Limburg. In Heusden-Zolder belandde een boom op de N729, waardoor de uitrit Zolder-Terlaemen en de oprit 27 versperd raakten. De rechterrijstrook van de E314 in Zolder richting Nederland werd versperd door een omgevallen boom. In Zutendaal brak er brand uit in een bos na een blikseminslag op een chalet aan de Besmer. In Zonhoven was er een blikseminslag op een woning, net als op de Kerkhofstraat in Lanaken. 

Ook in Bree was er aanzienlijke schade. Een windhoos trok door de Panhovenstraat en blies de daken van woningen weg. De dakbekleding van een huis kwam aan de overzijde in een weiland terecht en hing tussen de elektriciteitskabels. Verschillende bomen werden ontworteld of waaiden om. De politie van de zone CARMA heeft de straat volledig afgesloten. 

De windhoos in Bree zorgde voor een ravage aan heel wat daken.
Marco Mariotti De windhoos in Bree zorgde voor een ravage aan heel wat daken.

Bewoonster Gertrude Dreesen (85) zag de windhoos door haar achtertuin passeren. “Ik liep nog naar achter om de achterdeur dicht te doen, maar de wind was zo fel dat het mij amper lukte”, getuigt ze. 

Volgens Liesbeth Van der Auwera (CD&V), burgemeester van Bree, vielen er geen gewonden. Er is wel veel schade. “Elektriciteitscabines liepen averij op, waardoor huizen zonder stroom kwamen te zitten. De netbeheerders en de hulpdiensten doen al het nodige. Bij de getroffen daken was er ook een dak met asbest en dat wordt momenteel dichtgelegd met zeilen. Er is ook een container gaan waaien die tegen een auto terechtkwam”, aldus Van der Auwera (CD&V).

Stukken dakbekleding werden de weide in geblazen.
Marco Mariotti Stukken dakbekleding werden de weide in geblazen.

Vliegverkeer Eindhoven even stilgelegd

Ook over de grens is het weer omgeslagen. Het vliegverkeer op de luchthaven van Eindhoven lag twee uur stil vanwege onweer. Rond 20 uur waren de buien voorbij en kon er weer gevlogen worden. Dertien uitgaande vluchten liepen vertraging op. Landen kon wel, maar de passagiers moesten in het toestel blijven.

Honderden vertrekkende reizigers moesten wachten op het vliegveld en in vliegtuigen. Door het onweer kon er niet veilig gewerkt worden op het platform waar alle vliegtuigen parkeren.

Noodnummer

Omwille van de weersvoorspellingen van het KMI activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. De stad Brussel en Brussel Leefmilieu hebben beslist om vanaf vandaag tot zondag hun parken en begraafplaatsen te sluiten. (Lees verder onder de tweet)

Wanneer bel je 1722? 

De bedoeling van het nummer 1722, voor niet-dringende brandweerinterventies, is om bij noodweer het noodnummer 112 niet te overbelasten. Binnenlandse Zaken vraagt om voor schade naar aanleiding van het noodweer - waarvoor er geen tussenkomst van de brandweer nodig is - níet te bellen naar 1722.

Als er bijvoorbeeld dakpannen zijn weggewaaid, een boom in de tuin is omgewaaid, een trampoline in de tuin van de buren werd geblazen of een dakgoot lichtjes loskomt, moet je geen beroep doen op de brandweer. Hiervoor moet je zelf op zoek gaan naar een oplossing, door eventueel een gekwalificeerde professional (bijvoorbeeld een dakwerker of een tuinman) te contacteren. 

Het nummer 1722 is immers geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn dat. Binnenlandse Zaken benadrukt ten slotte dat het activeren van het nummer 1722 niet betekent dat er van uitgegaan moet worden dat er overal zwaar onweer op komst is, en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn.

Warmte-onweders 

Gisteren kregen delen van het land al warmte-onweders over zich. Vooral in Halle sloeg het onweer spectaculair toe. Een windhoos trok een spoor van vernieling door de Vlaams-Brabantse stad. Twaalf brandweerploegen waren nodig om alle schade op te ruimen.

Ook de Brusselse brandweer had gisteren, op de tot nog toe warmste dag van de zomer, de handen vol. Niet omwille van het onweer, maar door de verschroeiende hitte. Ze moest liefst 526 keer uitrukken. In 406 gevallen ging het om een medische interventie en 120 keer om een brandweerinterventie. Dat is meer dan een verdubbeling op twee jaar tijd.

Morgen worden eveneens felle onweders verwacht. Die kunnen gepaard gaan met krachtige rukwinden en er kan op korte tijd veel neerslag vallen. Zondag is er eveneens de hele dag kans op buien, regen of onweer.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Wij houden niet van regen als we in het zand en de zee spelen tijdens onze vakantie want daarna werken we weer een gans jaar door!

 • Rayan El Arami

  Dan hebben ze in Leopoldsburg geluk gehad nu net de Harley Days van start gaan. Daar is het bij wat regen en gerommel in de lucht met af en toe een flits van wolk naar wolk gebleven. Wel koelde het gelijk een dikke 10 graden af. Oef!

 • luca vaccino

  Heerlijk die regen,en bepaalde mensen snappen nog steeds niet dat er geen eten of leven mogelijk is zonder water.

 • magda de munck

  Isabel Poriau, ik begrijp dat wel, als het gratis is, is de centrale op de kortste keer overbelast. Dat is zoals bij spoed in de ziekenhuizen

 • Freddy Madou

  Stefan, mag ik u er op wijzen dat onze thermometer altijd in de schaduw hangt waar bijna geen wind aankan, als je het water meet in de zee heb je 25 graden, nu omstreeks 21u26 is het nog 25 graden en geen zon meer te bespeuren, nog een goede avond Stefan.