Droge en zonnige dagen in het verschiet, vanaf het weekend gevoelig kouder

Thinkstock
Vandaag is het wisselend bewolkt en kunnen er nog enkele buien vallen, vooral in de noordelijke landshelft. Vanaf de kust wordt het geleidelijk droger en worden de opklaringen breder en talrijker. De maxima liggen tussen 8 à 9 graden in de Ardennen en 12 of 13 graden in het westen van het land. De zuidwestenwind waait matig tot soms nog vrij krachtig, maar verzwakt in de loop van de namiddag.

Vanavond en -nacht wordt het licht bewolkt en droog. Tijdens het tweede deel van de nacht kunnen lage wolkenvelden gevormd worden in de Ardennen, elders wordt het nevelig. Minima tussen 2 graden in de Hoge Venen en 6 of 7 graden aan zee bij een zwakke tot matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid.

Woensdag verwacht het KMI, na het optrekken van het ochtendgrijs, een rustige en droge najaarsdag met mooie zonnige perioden en wat hoge wolkenvelden. Het blijft relatief zacht met temperaturen tussen 9 en 13 graden. De wind waait zwak tot matig uit zuid, krimpend naar zuidoost. Ook tijdens de nacht van woensdag op donderdag blijft het nagenoeg helder en droog. Tijdens het tweede deel van de nacht kunnen lokaal opnieuw nevel- of mistbanken gevormd worden. De minima liggen tussen 0 en 7 graden bij een overwegend zwakke zuidoostenwind.

Donderdag wordt er langs de westflank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa zachte lucht naar onze streken opgestuwd. Na het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we zacht en zonnig weer met maxima van 10 tot 15 graden en een zwakke tot soms matige zuidoostenwind.

Vanaf vrijdag zorgt een krachtig hogedrukgebied boven Rusland en Oost-Europa stilaan voor de aanvoer van koudere landlucht over het continent. Het KMI verwacht meer verspreide en soms hardnekkige nevel, mist en lage wolken. Overdag krijgen we hier en daar wel de zon te zien. De wind draait naar het oosten maar is meestal zwak. Het wordt niet warmer dan 8 tot 11 graden.

Volgend weekend schuift het hogedrukgebied door naar Scandinavië en wordt koude en droge landlucht over onze streken aangevoerd. Het wordt zonnig maar een matige oostenwind versterkt het koudegevoel. Het kwik komt niet meer boven de 10 graden uit en ‘s nachts gaat het licht vriezen. 

Begin volgende week wordt het nog kouder. Overdag wordt het niet warmer dan 5 graden en op de meeste plaatsen vriest het ‘s nachts.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.