Drie doden in Frankrijk door noodweer en ook bij ons stevige windstoten verwacht: KMI kondigt code geel af tot morgen, 1722 opnieuw actief

Photo News
Een diepe depressiekern (Miguel) verplaatst zich van Bretagne naar de Noordzee en bepaalt deze namiddag en vannacht ons weer. Bij de passage van de storing zijn er rukwinden mogelijk tussen 70 en 80 kilometer per uur of lokaal zelfs wat meer, zo waarschuwt het KMI. Het weerinstituut vaardigt daarom code geel uit tot en met morgennamiddag. Ook het nummer 1722 is tot dan bereikbaar voor niet-dringende oproepen. In Frankrijk vielen er drie doden door het noodweer.

In Frankrijk zijn door een ongeval met een reddingsboot zijn drie opvarenden om het leven gekomen. In een vliegende storm sloeg het schip om voor de kust bij Sable-d’Olonne aan de Atlantische kust ten zuiden van Nantes.

AFP

Op foto’s is te zien hoe het reddingsschip ondersteboven in de branding ligt. Het vaartuig sloeg ongeveer 800 meter uit de kust om. Er waren bij elkaar zeven reddingswerkers aan boord. Vier opvarenden wisten de kust te bereiken.

De Franse westkust wordt vrijdag geteisterd door de storm Miguel. Er zijn in het gebied windsnelheden van 129 kilometer per uur gemeten.

AFP

Ook in ons land wordt storm verwacht. Het is vandaag wisselend tot tijdelijk zwaarbewolkt met perioden van regen of buien die vooral richting Nederland en boven het Ardense reliëf kunnen gepaard gaan met onweer. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden.

De wind wordt matig tot vrij krachtig uit zuidelijke richtingen met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur of nog meer tijdens de buien. Het KMI kondigt daarom vanaf 13 uur code geel af in het hele land. De waarschuwing blijft gelden tot morgennamiddag 17 à 18 uur, afhankelijk van de provincie. 

 De FOD Binnenlandse Zaken heeft deze voormiddag 1722 geactiveerd. Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, en moet ervoor zorgen dat het nummer 112 gevrijwaard blijft voor mensen die in (levens)gevaar zijn.

RV

Vanavond en -nacht worden vooral in het westen van het land nog perioden van regen of buien verwacht die eventueel kunnen gepaard gaan met onweer. De minima liggen tussen 8 en 12 graden. De zuidenwind steekt nog een tandje bij en wordt vrij krachtig tot soms krachtig uit zuidzuidwest. Er is kans op rukwinden tot 80 à 90 kilometer per uur of lokaal zelfs wat meer.

Morgen is het nog lange tijd winderig en wordt het wisselend bewolkt met in de voormiddag vooral in het westen buien. In de namiddag vallen er vooral in het binnenland enkele buien. De maxima liggen tussen 14 en 19 graden. Er zijn nog altijd rukwinden mogelijk tot 80 à 90 kilometer per uur. In de latere namiddag en ‘s avonds wordt het rustiger.

‘s Nachts wordt het droog en klaart het uit alvorens hoge bewolking over het land schuift vanuit Frankrijk. In het binnenland wordt de wind zwak. Aan zee wordt de wind matig uit zuidwest. Het koelt af tussen 6 en 11 graden.

Zondag begint droog met nog enkele opklaringen. Later wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag kans op een lokale bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de nacht naar maandag volgen waarschijnlijk meer buien. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en in Hoog-België en 21 graden in de Kempen.

Maandag wordt het wisselvallig met in de voormiddag enkele buien, in de namiddag meer buien. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden. Dinsdag wordt het wisselend bewolkt en begint de dag waarschijnlijk droog. In de loop van de dag ontwikkelen zich buien die eventueel kunnen gepaard gaan met onweer. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JOZEF VAN DE CRUYS

    Goed om weten

  • Gerd Peeters

    Wat hebben ze nu toch met hun code geel?Jongens toch, moeten we van alles bang zijn tegenwoordig? Als het slecht weer is, dan is dat zo hé.