Dorpen bij een van gevaarlijkste vulkanen ter wereld geëvacueerd

De Cotopaxi in Ecuador in volle activiteit.
AFP De Cotopaxi in Ecuador in volle activiteit.
Verschillende dorpen in de buurt van de Ecuadoraanse vulkaan Cotopaxi, die sinds gisteren opnieuw actief is, zijn vandaag uit voorzorg geëvacueerd. Dat hebben de autoriteiten gemeld. President Rafael Correa heeft de uitzonderingstoestand uitgeroepen, om zo direct te kunnen reageren als het tot een noodtoestand zou komen.

De uitzonderingstoestand zorgt ervoor dat we "alle middelen, behalve die voor onderwijs, kunnen gebruiken om te reageren op een eventueel noodgeval", zei de president zaterdag. Bovendien kan het leger nu militairen inzetten om de hulpverleners bij te staan.

De 5.897 meter hoge Cotopaxivulkaan, die op zo'n 45 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito ligt, is gisteren ontwaakt met verschillende ontploffingen, waardoor er een aswolk van meer dan 8 kilometer de lucht in werd gespuwd. Zaterdag spuwde de vulkaan brokstukken, die lawines kunnen veroorzaken.

De laatste echte uitbarsting van Cotopaxi dateert van 1877, maar hij bleef sindsdien wel vrij actief. Volgens het geofysisch instituut van Ecuador is Cotopaxi een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld, door de grote hoeveelheid sneeuw die op de top ligt en de vele mensen die rond de berg wonen.

AFP
AFP
AFP