Dodental orkaan Sandy loopt op tot 44

REUTERS
Zeker 44 mensen in het Caraïbisch gebied zijn omgekomen door orkaan Sandy. Het natuurgeweld trof Cuba en Haïti de afgelopen dagen het hardst. Daar vielen respectievelijk 11 en 29 slachtoffers. Eerder vandaag was de kracht van Sandy afgezwakt tot een tropische storm, maar intussen spreken de weerdiensten opnieuw van een orkaan.

Nadat hij afgezwakt was tot een tropische storm, is Sandy vandaag opnieuw aangesterkt tot een orkaan. Dat melden de meteorologen van het Amerikaanse National Hurricane Center, die het weerfenomeen nauwlettend in de gaten houden.

In het oosten van de Verenigde Staten zijn de voorbereidingen op Sandy inmiddels in volle gang. Media daar noemen de krachtige orkaan inmiddels 'frankenstorm'. De Amerikanen houden rekening met overstromingen en stroomuitval. Vandaag was nog niet te voorspellen waar en wanneer Sandy precies aankomt bij de VS.

New York City
De Amerikaanse weerdiensten hebben de orkaan Sandy afgezwakt tot een tropische storm. Met windsnelheden tot 110 km/u lijkt Sandy evenwel nog steeds op weg om de oostkust van de Verenigde Staten vanaf morgenochtend keihard te treffen. Volgens meteorologen kan Sandy in totaal vier staten aandoen. In de loop van de week, wellicht dinsdag, zou de storm ook New York City treffen.

"Wees goed voorbereid", waarschuwt meteoroloog Bob Smerbeck in de New York Post. "Dit kan een storm van historische omvang worden die in een groot gebied voor catastrofale schade kan zorgen."

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg heeft de inwoners van zijn stad aangeraden een 'kit' samen te stellen om de passage van Sandy veilig door te komen. Hij vraagt hen onder meer flessen water, medicijnen en een zaklamp bijeen te zoeken.

Ook volgens CNN kan Sandy zich ontwikkelen tot een 'superstorm'. De totale toegebrachte schade zou, zo schat de nieuwszender, kunnen oplopen tot 3,2 miljard dollar (2,5 miljard euro).

REUTERS
REUTERS
PHOTO_NEWS