Dodental loopt op: minstens 62 doden en 59 gewonden bij zware bosbrand in Portugal

EPA
Bij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 62 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans door de Portugese regering. Onder de gewonden bevinden zich ook brandweermannen. Het vuur brak gisteren even voor 15 uur uit. Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. Volgens de Portugese politie is de brand mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag.

"Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem", aldus politiechef José Almeida Rodrigues.

"Het is moeilijk te zeggen of de slachtoffers voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur", aldus staatssecretaris Jorge Gomes.

De regering van premier Antonio Costa heeft vanaf vandaag drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

"Vreselijke tragedie"
Het gaat om de zwaarste bosbranden in tientallen jaren in Portugal.  In de gemeente Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, zijn bijna 700 brandweerlui met meer dan 200 brandweerwagens en twee blusvliegtuigen in de weer om de vlammen te bestrijden.

"We hebben te kampen met een vreselijke tragedie", zei de premier op het hoofdkwartier van de civiele bescherming in de buurt van Lissabon. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.

Hulp van Europa
Europa heeft al hulp aangeboden. "De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen", zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier Antonio Costa zijn ter plaatse geweest en hebben hun medeleven betuigd met de families en de slachtoffers.

AFP
AFP
EPA
AFP
AFP

Bijzonder zorgwekkende situatie

De brand brak gisterennamiddag uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit. Verschillende dorpen worden door de vlammen bedreigd. De overheid spreekt van een bijzonder zorgwekkende situatie.

De brandweer is massaal aanwezig om het vuur te bestrijden. De hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos.

Verschillende brandweerwagens gingen in de vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. Enkele huizen ging al in de vlammen op, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit.

Volgens de burgemeester van Pedrógão Grande zijn sommige dorpen "volledig door de vlammen ingesloten", zei hij aan de krant Público. Het was gisteren in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio's.

AFP
AFP
AFP
AFP

OPROEP: Bent u als Vlaming in Portugal of woont u in de buurt van de bosbrand? Laat het ons weten via redactie@hln.be. Graag uw naam en telefoonnummer vermelden.
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lilianne Van Neylen

  Jaar na jaar is het van dat. Hoeveel doden en miserie heeft die regering nog nodig om eindelijk eens te beginnen met een plan van aanpak om dit beter baas te kunnen in de toekomst?? Er zijn nog meer landen kurkdroog, maar daar hoor je dat toch niet jaar na jaar?

 • Sheila Santana

  Mijn mooie land waar ik zo trots op ben ... Mijn hart doet pijn man

 • mis tanget

  Bijna ieder jaar komt dit terug. Zo'n vlammenzee bestrijden, is een verschrikkelijke uitdaging maar men moet toch leren uit eerdere gebeurtenissen ? Wat een ramp voor mens en dier ! Die ouwe cassetterecorders van vroeger ... Met zo'n dikke rewind knop en pijl naar links ... Als we daar eens konden op drukken in ons leven ... En dan opnieuw, maar zoveel beter ...

 • jos van duyse

  Wij wonen aan de westkust op een Quinta, net voorbij Setubal, Melides Grandola. De toestand is hier vrij veilig. Mochten wij iemand kunnen helpen met ruimte en eventueel onderdak staan wij ter beschikking. Ons medeleven gaat vooral naar de getroffen gezinnen. Bij deze ons enorm respect voor de Brandweer en politie.

 • Basil Fawlty

  Ik vind het veel erger voor de dieren..