Dodental door extreme kou VS loopt verder op en zelfs de zeeschildpadden vriezen dood

Een bevroren fontein in Bryant Park in New York.
AFP Een bevroren fontein in Bryant Park in New York.
De extreme kou die vooral net noordoosten van de Verenigde Staten al meer dan een week teistert, heeft tot nu toe zeker al 18 levens geëist. Meteorologen verwachten dat de kou zeker nog een aantal dagen aanhoudt.

Ook vrijdag werd op sommige plaatsen een temperatuur van -30 graden gemeten. Door de stormachtige wind en de vele sneeuw voelt het nog veel kouder aan. "Het is gevaarlijk buiten, blijf thuis!", meldt de Amerikaanse weerdienst National Weather Service via Twitter.

Times Square in New York bood vrijdag een ongewone aanblik. Op het plein, dat doorgaans vol staat met toeristen, was het nagenoeg uitgestorven. Ook de toeristische attracties in de hoofdstad Washington waren zo goed als verlaten. Ook het grootste deel van scholen in het oosten van de VS waren vrijdag voor de tweede dag achtereen gesloten.

Gevaarlijk koud

En het ziet er niet naar uit dat het snel zal opwarmen aan de oostkust. Volgens de weersvoorspellingen krijgt de regio opnieuw te maken met extreem winterweer. Na de sneeuwstormen worden nu diepvriestemperaturen voorspeld. In Boston zal het kwik volgens de weerdiensten naar -20 dalen, maar door de koude wind zal dat aanvoelen als -28 graden.

De combinatie van wind en polaire lucht kan "gevaarlijk koude omstandigheden" creëren in een gebied dat zich uitstrekt van Maine in het noorden tot South Carolina, zo waarschuwt de Amerikaanse Nationale Weerdienst. Onder meer in New York en Washington worden temperaturen onder -10 verwacht.

Een strooiwagen met sneeuwploeg op Times Square.
AFP Een strooiwagen met sneeuwploeg op Times Square.

De kou spreidt zich uit tot in Florida in het zuiden van het land. Door de extreme kou zijn al 200 doodgevroren zeeschildpadden uit de wateren gehaald. In Texas vonden drie daklozen de dood door de extreme kou.

Een groep door de kou verdoofde zeeschildpadden nadat ze gered worden op het St. Joseph-schiereiland in Florida.
REUTERS Een groep door de kou verdoofde zeeschildpadden nadat ze gered worden op het St. Joseph-schiereiland in Florida.
Voor Boston zien de weersvoorspellingen er niet al te goed uit.
AFP Voor Boston zien de weersvoorspellingen er niet al te goed uit.
AFP38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Miguel

  Bij een normale cyclus, hoe extreem die ook is, hebben dieren de kans om zich instinctief te heroriënteren en elders te migreren waar ze kunnen overleven, daar zijn ze van nature uit voldoende voor ontwikkeld zodat ze de grootste overlevingskans hebben. Hier zijn de verrast, net omdat de natuurelementen in een veranderingsfase zitten, ontken maar wat je wil, maar vroeg of laat loopt het water je huis binnen, steek het dan niet op de klimaatverandering aub.

 • Ferdinand Engelbeen

  Pete Schoonhuys, graag een concreet voorbeeld van een "leugen"... De golfstroom wordt inderdaad gemonitord: tot 1990 een daling, daarna een stijging. Conclusie: ondanks meer ijssmelting op Groenland en minder zee-ijs: geen verandering...

 • Pete Schoonhuys

  Ferdinand Engelbeen is niet van zijn eerste leugen. De golfstroom wordt constant gemonitord door satellieten. Maar dat komt de chlorofielen, ontkenners in hart en nieren, natuurlijk niet goed uit.

 • Steve Van der Vekens

  Nee, die Amerikanen zijn geen ijs gewoon. Er zullen nog doden vallen, jammer.

 • Gino De Neef

  Niks te zien met de mens. Doodgewoon een natuurlijke cyclus van opwarming en afkoeling van de aarde lijk het al duizenden jaren gebeurt.