Dit is de schade na de storm: 1.500 oproepen op noodnummer, honderden bomen omgewaaid en 4 hectare bos opgebrand

Onweer en bliksem boven de stationsbuurt in Gent.
Yves Masscho Onweer en bliksem boven de stationsbuurt in Gent.
Bij het onweer gisteren zijn er ruim 1.500 oproepen binnengekomen op het geactiveerde noodnummer 1722. De Antwerpse Kempen werd het zwaarst getroffen. In de regio werden meerdere jeugdkampen ontruimd en versperren honderden omgewaaide bomen nog steeds verschillende paden en wegen. Ook elders roepen politie en brandweerdiensten op om op de weg de snelheid aan te passen in verband met mogelijk overtollig water, omgewaaide signalisatieborden en afgerukte takken op het wegdek.

De FOD Binnenlandse Zaken activeerde omwille van de weersvoorspellingen het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen. In de loop van de nacht kwamen daar 1.503 oproepen binnen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon via Twitter.

De meeste oproepen (753) werden geregistreerd in Antwerpen, gevolgd door Vlaams-Brabant (378) en Oost-Vlaanderen (105). Het zuiden van het land bleef grotendeels gespaard van het onweer, vandaar ook het lager aantal oproepen, op Henegouwen na (97).

Jeugdkampen ontruimd

Vooral in de Antwerpse Kempen hield het onweer lelijk huis. De brandweer ontruimde er preventief enkele kampen van jeugdbewegingen in Lille, Gierle en Herentals omwille van rukwinden. In Lille werd het chirokamp geëvacueerd nadat een tent wegwaaide door de wind. Niemand raakte gewond. Ook in Geel ging een jeugdbeweging met veertig leden schuilen bij de buren van hun kampplaats.

In Dessel waaide dan weer een boom om in een kamp van de jeugdbeweging KLJ. De boom raakte één van de opgestelde tenten in het kamp, maar er vielen geen gewonden. 

Boom omgewaaid in KLJ-kamp in Dessel.
Jef Van Nooten Boom omgewaaid in KLJ-kamp in Dessel.

Honderden bomen ontworteld

In de Kempen werden ook de zwaarste rukwinden gemeten, volgens weerman David Dehenauw. In Retie werden rukwinden tot 130 km/uur opgetekend omstreeks middernacht. Daardoor werden in de regio honderden bomen geveld. 

Zo is er nog steeds hinder op de N19, die afgesloten is tussen Kasterlee en Geel, vanwege takken en bomen die op de rijbaan liggen. Volgens de lokale politie van Turnhout is het opruimwerk al uren aan de gang, maar zal de baan allicht nog de hele ochtend afgesloten blijven. "Het autoverkeer rijdt beter om via de Noord-Zuidverbinding. Fietsers kunnen wel de Geelsebaan gebruiken, maar zullen plaatselijk het fietspad moeten verlaten en even de rijbaan moeten gebruiken", aldus de politie.

Wat verderop in Dessel is de N118 eveneens versperd door omgewaaide bomen. De politie roept op voorzichtig te rijden en de snelheid aan te passen.

In het Provinciaal Domein Prinsenpark in Retie zijn een tweehonderdtal bomen afgeknakt, allicht door een erg plaatselijke windhoos. De ravage is enorm. "Het lijkt alsof er een lang lint getrokken is dwars door het domein en zo verder richting Kasterlee, waar ook veel bomen omwaaiden", zegt Nancy Wouters van de provinciale groendomeinen. De opruimwerken zullen wellicht nog weken duren. Het park blijft voorlopig dicht zolang het niet veilig is voor bezoekers.

In Olen knakte bovendien ook een hoogspanningsmast, waarna een kabel van 70.000 volt naar beneden kwam gevallen. Een man verwarde de kabel die in zijn tuin viel met zijn tuinslang en pakte hem op. Gelukkig kan hij het nog navertellen: de spanning was, waarschijnlijk door de zware regenval, van de kabel af. 

Vier hectare bos in de as

Ook enkele blikseminslagen zorgden hier en daar voor veel schade. In het Limburgse Opglabbeek is een hevige bosbrand uitgebroken. Brandweermannen van de zone Oost-Limburg zijn deze morgen nog altijd bezig met nablussingswerken. Een viertal hectare is door de brand vernield. 

De brand situeerde zich diep in het bos ter hoogte van de Nijverheidslaan en de Ophovenstraat. De brandweerzone Oost-Limburg liet weten dat er op geen enkel moment gevaar was voor omwonenden. De brand veroorzaakte wel geur- en rookhinder. 

De brandweer moest nog tot deze middag nablussen.
Toon Royackers De brandweer moest nog tot deze middag nablussen.

Branden en stroompannes

Daarnaast werden verschillende woningen getroffen door de bliksem. In het West-Vlaamse Tielt is deze nacht een zware woningbrand ontstaan nadat de bliksem insloeg in het dak van het huis in de Leukemeersenstraat. Dat gebeurde omstreeks 00.30 uur. Buurtbewoners hoorden een harde knal met een ferme bliksemschicht. De hele wijk kwam zonder elektriciteit te zitten.

Bij de woning waar de bliksem was ingeslagen, sloegen de vlammen al snel door het dak. De brandweer snelde ter plaatse. Verwacht wordt dat het huis grote schade heeft opgelopen. 

Verder veroorzaakte de bliksem in Glabbeek een woningbrand. Het dak en de bovenverdieping van de getroffen woning werden vernield door het vuur, maar de bewoners bleven ongedeerd.

Blikseminslag in dak van woning in Glabbeek.
Kristien Bollen Blikseminslag in dak van woning in Glabbeek.

Muur omgewaaid

Naast verschillende tuinhuizen en tenten die gingen vliegen, berokkende de wind ook schade aan woningen. In Ham waaide de pas gemetselde dakspits van een woning in aanbouw naar beneden. De brokstukken kwamen op de grond terecht en beschadigden enkele geparkeerde auto's in de buurt. 

Dakspits waait naar beneden in Ham.
Toon Royackers Dakspits waait naar beneden in Ham.

Lokerse Feesten stilgelegd

Door het stormweer vielen ook de Lokerse Feesten in het water. Het optreden van Triggerfinger werd gisterenavond stilgelegd nadat de hevige regen voor een technisch defect zorgde in een geluidsinstallatie. De groep schakelde over op een DJ-set, maar door het stormweer werd het festivalplein even later uit voorzorg ontruimd.

Door een hevige onweersbui boven de Grote Kaai moest de organisatie van de Lokerse Feesten het optreden van Triggerfinger stilleggen. Toeschouwer werden opgevangen in de nabijgelegen sporthal.
Yannick De Spiegeleir Door een hevige onweersbui boven de Grote Kaai moest de organisatie van de Lokerse Feesten het optreden van Triggerfinger stilleggen. Toeschouwer werden opgevangen in de nabijgelegen sporthal.

Ook een tentfuif in Arendonk werd onderbroken. Twee tenten van het evenement werden ontruimd. Op amateurbeelden is te zien hoe de aanwezigen de tent verlaten en het terrein evacueren.

Hinder op Zaventem

Op Zaventem konden vliegtuigen een tijd lang niet landen door de hevige wind. Ze vlogen toertjes rond Brussels Airport in de hoop snel hun wielen aan de grond te kunnen zetten. Het vliegverkeer werd uiteindelijk weer rond 1 uur 's nachts hervat.

Het spoorwegverkeer ondervond slechts een beperkte impact van het onweer. Infrabel telde een zestal incidenten. Deze morgen was enkel er in Eppegem, op de lijn Brussel-Antwerpen, nog hinder door takken die te dicht bij de sporen hingen. 

Temperatuur daalde met meer dan 10 graden

Het onweer kwam van over Frankrijk, waar een actieve onweersbui zich ontwikkelde ten noordwesten van Parijs. Die trok geleidelijk naar het noordoosten, richting België. Tijdens die bui daalde de temperatuur plaatselijk op enkele minuten meer dan 10 graden.

Vanaf vandaag neemt het kwik een duik. Er is eerst nog vrij veel bewolking met misschien nog hier of daar een onweersbui. Daarna blijft het overal droog met geleidelijk meer zon. Maxima tussen 22 graden aan zee en 28 graden in Belgisch Lotharingen.
388 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Statham

  Dit is hetzelfde onweer als anders ,waarom wordt alles zo opgeblazen de laatste tijd ? om ziek van te worden.

 • Kirsten Hershe

  En het ergste moet nog komen, morgen gaan we wat meemaken en zal de schade van gisteren in het niets verdwijnen. Er staat storm op het programma met lokaal extreem veel neerslag. Bomen staan momenteel in rustmodus en zullen als rietjes knakken omdat hun wortels niet diep genoeg zitten. Vreemd dat men in de media zo rustig blijft en er niets van vermeld. Ik neem alvast mijn voorzorgen!

 • guilbert vannimmen

  Een tuin laten aanleggen kost heus wat geld, zeker als je de stenen en dergelijke er gaat bijrekenen. Het eerder vermelde bedrag is geen uitzondering. Waarom niet met regenwater sproeien? Om de foefelaars halt toe te roepen die hun reeds lege regenput vullen met leidingwater zeker.

 • Joeri De clercq

  Er zijn bosbranden in de VS Portugal en Spanje in Pamplona ontploft er een tankwagen en wij gaan hier uitgebreid nieuws geven van de ravageke can wat gedonder ! Hoe maak je de burgers dom !?

 • annemie melckmuylle

  Bij mijn grootouders is het dak van hun hoeve half afgerukt, ons huis is onder gelopen en de winkel stond onder slijkwater. Ook zonder stroom gezeten. Veel schade. Wat ook opvalt is dat het binnen helemaal niet afkoelt dit is de eerste keer dat het bij ons binnen zo warm is en opgewarmd blijft.