Deze snikhete zomer was nog maar het begin: verontrustende studie voorspelt nog meer extreem weer

.
iStock .
De recordzomer van dit jaar is nog maar het begin van de vele weersextremen die we de volgende jaren zullen meemaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Omdat de noordpool tot wel vier keer sneller opwarmt dan de rest van de aarde, zullen warme dagen veel sneller evolueren in hittegolven.

Twee hittegolven in één zomer, dat hadden we nog niet zo vaak meegemaakt. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat we er maar beter gewoon aan worden. Door de opwarming van de aarde krijgen we ook de komende jaren te maken met extreem weer. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications is verschenen.

Lange warme zomers klinken misschien niet zo slecht, maar ze vormen een groot klimaatrisico.

Klimaatwetenschapper Dimi Coumou

De klimaatverandering slaat uitzonderlijk hard toe op de poolgebieden. Volgens schattingen warmt het noordpoolgebied zelfs twee tot vier keer sneller op dan de rest van de aarde. Hierdoor vertraagt de straalstroom, een sterke wind die op zo’n tien kilometer hoogte waait. En een tragere straalstroom verliest zijn invloed op het weer, met extremen tot gevolg.

Trage straalstroom

Een tragere straalstroom heeft als gevolg dat een bepaald weertype lang blijft hangen boven bepaalde regio’s. Dat heeft vooral gevolgen voor gematigde gebieden als de Verenigde Staten, China, maar ook Europa. “Wat we deze zomer gezien hebben, zal zich doorzetten”, zegt klimaatwetenschapper en coauteur van de studie Dimi Coumou. “Lange warme zomers klinken misschien niet zo slecht, maar ze vormen een groot klimaatrisico”, besluit Coumou.

Ook ons land zou dus de gevolgen ondervinden. De droogte zou geen eenmalig feit blijven, net als de loden hitte en de bosbranden van deze zomer. Maar de weersextremen vertalen zich even goed ook in wateroverlast. De komende jaren krijgen we mogelijk ook meer overvloedige regen en overstromingen.
145 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Juliaan,George heeft het volkomen juist,de atmosfeer is maar een flinterdunne laag over onze planeet,de minste verandering in samenstelling hiervan heeft op termijn enorme gevolgen.En dat geldt zowat voor vele dingen.

 • Freddy van der Westerlaken

  Dat ze eerst eens leren het weer voor 2 dagen juist te voorspellen in plaats van 1 tot 50 jaar verder er naast te zitten.

 • Juliaan Van Reeth

  @George Verbeek: ach kom zeg, meer dan 4/5 van de wereld is onbewoond. En van de resterende 1/5 is maar een klein gedeelte geindustrialiseerd. En die zouden dan het klimaat veranderen? Als we het klimaat zouden kunnen veranderen dan hadden we dat al veel eerder gedaan. Voor mij wat meer zon in Belgie bv.

 • anja byttebier

  oeijeoei Regine De Brouwer dan zijt hij wel een heel koulijk persoon goed zot om nu al de verwarming aan te steken.is nog 18 graden smorgens om 5.00 uur dus kou is dat niet .

 • roger geens

  Indien men het water dat overlast veroorzaakt in enorme bassins opslaat en daarna met supertankers naar de dichts bijzijnde woestijn vervoerd ,zodat daar vegetarisch leven ontstaat ,koelt de aarde af .Spijtig dat water geen olie of gas is ,die stoffen vervoert men wereldwijd en rond de wereld . Te veel water naar de dichts bijzijnde woestijn is de oplossing .