Deze namiddag en avondperiode opnieuw hevige buien, lokaal met onweer en hagel

BELGA
Deze namiddag en avondperiode moeten we opnieuw rekening houden met felle buien die van west naar oost over ons land trekken. “Weermodellen berekenen een bont allegaartje van regen, hagel en onweer. Vooral tijdens onweersbuien kunnen de windstoten opnieuw pieken tot 100 km/u met lokaal stormschade”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.

We hebben het wisselvallig weer deze namiddag te danken aan een snipverkouden bovenlucht. Op 1500 m daalt de temperatuur naar -5 tot -7°C. Het verschil met de maxima zorgt voor een groot verticaal temperatuurcontrast waardoor hevige buien met onweer zullen ontstaan. Weerdienst NoodweerBenelux verwacht de buien vanaf het 2e deel van de namiddag vanuit het zuidwesten. “De gebieden in het zuidwesten van ons land komen het eerst aan de beurt, pas later vanmiddag schuiven de buien ook het binnenland binnen”, aldus Roose.

Volg de onweersbuien live op de voet via deze bliksemradar.

Waarschuwingskaart voor hevige buien en windstoten
NoodweerBenelux Waarschuwingskaart voor hevige buien en windstoten

Sneeuwbuien in de Ardennen

Dankzij de aanvoer van koudere lucht over de Lage Landen stijgt de kans op winterse buien in de hoogste gebieden van ons land. Vooral op de Hoge Venen kan er tijdelijk een gesloten sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. Elders in België zullen de buien voornamelijk gepaard gaan met regen en/of korrelhagel. “Tegen de avondperiode en vannacht is smeltende sneeuw in het oosten van ons land niet uitgesloten”, besluit NoodweerBenelux.

Berekening sneeuwval in het zuidoosten van België
wetteronline.de Berekening sneeuwval in het zuidoosten van België2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kelly Verlinden

    Geweldig, zalig zo een onweer. Dertig jaar geleden was dit regelmatig maar tegenwoordig panikeert iedereen en nu zie je ook hoe slecht er op bepaalde gebieden gebouwd is, vroeger waren deze problemen er niet.

  • rik van dijck

    En waar zitten ze nu met hun metingen in de LEZ ? Kunnen ze daar nu eens een grafiek van afprinten of komen daar alleen maar eurotekens op te staan ???