Dennis is nu ook officieel Belgische storm, noodnummer 1722 geactiveerd

Archiefbeeld
Henk Deleu Archiefbeeld
Voor de kust zijn gemiddelde windsnelheden van 9 Beaufort gemeten en dus is Dennis nu ook officieel een Belgische storm. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. Er worden rukwinden van 80 tot lokaal zelfs 100 kilometer per uur verwacht, voorzichtigheid is dus geboden. Het KMI heeft code geel afgekondigd; de FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende oproepen. 

Windkracht 9 werd vanochtend opgetekend aan het meetstation Westhinder in Belgische wateren, twittert Dehenauw. Dat betekent dat Dennis nu ook officieel als storm geldt in ons land. In Bevekom (Waals-Brabant) werd bovendien een rukwind van 101 kilometer gemeten, aldus nog de weerman.

Code geel

Het KMI kondigde vanaf 1 uur afgelopen nacht code geel af voor het hele land en intussen heeft de FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende oproepen. Zo wordt vermeden dat het noodnummer 112 overbelast raakt, ten koste van mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Het activeren van het nummer 1722 gebeurt preventief, telkens wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.

Zwaarbewolkt, maar zacht weer

Het KMI verwacht vandaag een overwegend zwaarbewolkte dag met perioden met regen. Het is wel zeer zacht, met maxima tussen de elf en zestien graden. In de namiddag en avond trekt opnieuw een actieve regenzone van west naar oost over het land. De zuidwestenwind trekt ook verder aan en wordt krachtig tot soms zeer krachtig: rukwinden tot 80 à 100 kilometer per uur zijn lokaal mogelijk.

Vanavond trekt de regenzone snel verder tot ze het land rond middernacht via het oosten verlaat. In het tweede deel van de nacht kunnen er nog enkele buien vallen, maar op de meeste plaatsen wordt het droog en komen er opklaringen. De minima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 7 graden in het centrum van het land. De wind wordt geleidelijk matig in het binnenland en blijft vrij krachtig tot krachtig aan de kust. Eerst zijn er tijdelijk nog rukwinden tot 90 kilometer per uur, achter de regenzone nemen zij af, al bestaat de kans nog op pieken tot 50 kilometer per uur.

Morgen wordt het wisselend bewolkt met buien. Die vallen vooral in de namiddag. De maxima schommelen tussen 6 en 10 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig en aan de kust soms krachtig uit zuidwest.

De rest van de week wordt wisselvallig en wat frisser, maar met minder wind. 

Twee doden in Verenigd Koninkrijk

Storm Dennis gaat in het Verenigd Koninkrijk veel heviger tekeer dan bij ons. Zo worden er rukwinden tot wel 110 kilometer per uur voorspeld en wordt er hevige regenval verwacht. Naar verwachting zal er op amper twee dagen tijd meer regen vallen dan de gemiddelde maandelijkse neerslaghoeveelheid.

Gisterenmiddag werden voor de kust van Kent twee lichamen uit de zee gehaald. Een man stierf nadat hij van een olietanker viel en een tiener liet het leven nadat hij de zee werd ingetrokken door een stortvloed. 

Storm Dennis teistert deze wandelaars Bournemouth, een kustplaats in het zuidwesten van Engeland.
EPA Storm Dennis teistert deze wandelaars Bournemouth, een kustplaats in het zuidwesten van Engeland.

Storm Dennis zal nog tot vanavond woeden, aldus meteorologen. Vooral Wales en het noorden en zuidwesten van Engeland krijgen met de storm af te rekenen. De nieuwe storm zou in sommige gebieden op een of twee dagen evenveel neerslag veroorzaken als wat normaal in een maand valt. Aangezien de bodem op vele plaatsen nog verzadigd is, kunnen de gevolgen volgens experts ernstiger zijn.

Daarmee groeit het overstromingsrisico voor honderden huizen. “De regen kan enorme schade veroorzaken bij talrijke gebouwen”, aldus het Met Office, het weerkundige instituut van het Verenigd Koninkrijk. Ook de voorspelde rukwinden hebben gevolgen: inmiddels werden bijna 300 vluchten geannuleerd. Het gaat om tienduizenden passagiers van onder andere luchtvaartmaatschappijen Easyjet en British Airways. Op verschillende plaatsen is het leger ingezet.

Het leger wordt op diverse plaatsen ingezet, zoals hier in het stadje Ilkley in het Engelse graafschap West-Yorkshire.
AFP Het leger wordt op diverse plaatsen ingezet, zoals hier in het stadje Ilkley in het Engelse graafschap West-Yorkshire.
Een vrouw voelt de rukwinden in de vissershaven van het plaatsje Polperro in Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland.
AFP Een vrouw voelt de rukwinden in de vissershaven van het plaatsje Polperro in Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland.30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steve Van der Vekens

  Het is storm-achtig, afgewerkt met een vleugje lente-weer.

 • terry henninckx

  Dit is normaal weer,ben 73 en vroeger ook meegemaakt,maar dan werd daar niet zo over gezeverd op tv en internet,heb vroeger als ik 9 jaar was een overstroming door een dijkbreuk van de Dijle in Mechelen meegemaakt, dat was wat anders zenne, en de mensen moesten toen zelf opdraaien voor de schade !

 • Lieven Poulin

  Hier in Herent ook veel erger. Noodnummer overbelast. Brandweer kan niet volgen en na 5 uur wachten nog niemand opgedaagd. Plezant voor wie dakschade heeft en water ziet binnenstromen.

 • eric maier

  wat een storm. inde jaren 70-80-90 had je er 15 in een dozijn in het voorjaar van dit caliber. Die van vorige week kwam toen ook minstens 2x voor tussen januari en half maart. Ze kunnen het nogal opblazen. De enige reden waarom er zoveel bomen neergaan is door de afgelopen droogte die al wel bijna 7 jaar bezig is met dalend grondwater, maar als hoogtepunt 2018 wel de mokerhamer betekende voor de bomen. Minder stabiel en vaak rottend en doorvreten door kevers, gaan ze makkelijk om.

 • Gaston FOUBERT

  En 45 jaar geleden zag men het niet aankomen en was de schade niet te overzien. Nu kan iedereen zijn voorzorgen nemen.