De volgende stormen staan al klaar: Ellen en Francis

ANP
Ciara en Dennis zijn nog maar net uitgeraasd of er kondigt zich al een nieuwe storm aan zaterdag die naar de naam Ellen luistert. En zondag zelfs een tweede, genaamd Francis. Al valt nog niet te voorspellen hoe zij zich de komende dagen zullen ontwikkelen, zegt onze weerman Frank Duboccage. “Vandaag lijken de stormen al afgezwakt. Gisteren hadden we het nog over windstoten tot 90 km/uur, vandaag tot 80 km/uur. Maar bij Dennis dachten we ook dat die niet zo sterk uit de hoek zou komen en uiteindelijk was dat wél het geval.”

Het risico bestaat dat Ellen en Francis ons komend weekend lastigvallen. Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor de Aalsterse carnavalisten. Maar exacte voorspellingen zijn lastig. “We zijn nog maar dinsdag”, legt Duboccage uit: "Op dit moment gaan we uit van windstoten tot 80 kilometer per uur, wat in principe niet volstaat om het over een storm te hebben.” De weerkaarten geven wel twee windvelden aan, met een piek op zaterdag en een op zondag. De eerste windvlaag zal onder de naam Ellen over ons land razen, de tweede als Francis. Al is het niet zeker of ze officieel als storm zullen worden bestempeld. Daarvoor moet de windkracht 9 Beaufort zijn. Duboccage verwacht op dit moment vooral zondag onstuimig weer, met zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.

Feit is dat het stevig blijft waaien. "De voorbije dagen kwam 30% van onze elektriciteitsproductie uit windturbines, terwijl dat normaal maar 8 à 10% is", weet weerman Frank Deboosere, die graag ook de voordelen benadrukt. "We hebben in twee weken tijd twee stormen gehad, maar tegelijk hadden we een heel rustige herfst. Het valt op dat we allemaal veel gevoeliger geworden zijn. Zodra de wind met 100 per uur blaast, doen we alsof het einde van de wereld nabij is. Ciara haalde 115 km/u, Dennis 108 km/u. Dan waren de eerste maanden van 1990 een stuk heftiger. Begin maart waren er dan al élf stormen gepasseerd. De ergste was die van 25 januari 1990, toen er elf doden vielen en in Bevekom een windsnelheid van 168 km/u werd gemeten.”

Vandaag droog

Vandaag krijgen we een wisselend tot soms zwaarbewolkte dag. Het blijft, op enkele buien na, veelal droog. De maxima schommelen tussen 4 en 7 graden in Hoog­-België en 9 tot lokaal 10 graden elders. De zuidwestenwind waait krachtig aan de kust en matig tot vrij krachtig in het binnenland. Rukwinden rond 60 km/u zijn mogelijk, zegt het KMI.

Vannacht trekt een storing vanaf de kust over het land met tijdelijk regenachtig weer. In Hoog-België kan de neerslag een winters karakter aannemen. De minima schommelen tussen 0 en 3 graden in Hoog­-België en tussen 3 en 5 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig. Bij het voorbijtrekken van de storing ruimt de wind van zuidwestelijke naar westelijke richtingen. Rukwinden zijn mogelijk tot 75 km/u.

Morgenochtend verlaat een storing ons land via het zuidoosten. In de Hoge Ardennen kan er daardoor ’s morgens nog wat winterse neerslag vallen. In de loop van de dag is het in de meeste streken wisselend bewolkt en overwegend droog. Op het eind van de namiddag of in de avond wordt het vanaf het westen betrokken. De maxima schommelen tussen 2 en 8 graden. De wind waait meestal matig tot soms nog vrij krachtig uit westelijke richtingen.

Donderdag wordt het zwaarbewolkt of betrokken met soms wat lichte regen of motregen. Vanaf de avond trekt een storing van de kust richting de Ardennen. Het wordt opnieuw wat zachter met maxima tussen 5 en 11 graden. De zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig. Er staan rukwinden rond 60 km/u en donderdagnacht tot 80 km/u. 
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wintein Tom

  Dus enkel in aalst is er karnaval????

 • Yvan Lissens

  Het is wel zo dat er aanzienlijke schade was tijdens die " windjes", zoals men ze hier noemt. Het valt wel op dat dakschade meestal voorkwam bij nieuwbouw. Winst boven kwaliteit tegenwoordig?

 • lieven philips

  En waarom zijn die stormen allemaal in een weekend?

 • Henny van der Voort

  De klimaatverandering is ook niet van nu,die is al enkele decennia bezig.de stormen van de jaren negentig waren daar al een voorbeeld,maar wat toen uitzondering was is nu regel..

 • Dominique Vanmullem

  als ze ieder windvlaag een naam zullen geven zijn ze nog even bezig ze zouden beter het weer correct voorspellen en niet zoals nu alles verkeerd.