De onweerskaart van Vlaanderen: hoe vaak dondert en bliksemt het in uw regio?

Het aantal onweersdagen per jaar in ons land.
KMI Het aantal onweersdagen per jaar in ons land.
In de nacht van woensdag op donderdag telde het KMI 25.540 blikseminslagen in ons land. 

Op 48 uur tijd waren meer dan 45.000 bliksemschichten te zien. Op de kaart hierboven is te zien in welke regio’s van ons land het vaakst stormen woedden in de periode tussen 2004 en 2013.

Wat daarbij opvalt, is dat de provincies Antwerpen en Limburg meer onweersdagen per jaar te slikken krijgen dan West-Vlaanderen. Wie aan astrapofobie (angst voor bliksem) of brontofobie (angst voor donderslagen) lijdt, doet er goed aan een stulp te zoeken aan de kust. In de buurt van Koksijde of De Panne krijg je jaarlijks slechts een tiental onweders op je dak. 

Boven Antwerpen, tussen Kalmthout en Hoogstraten, maar ook in de Hoge Venen of de Voerstreek moet je rekening houden met 19 tot 21 onweersdagen per jaar. De jongste cijfers dateren van 2013, maar volgens het KMI zijn de tendensen gelijk gebleven.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wendy Vm

    Te belachelijk dat je daar bang voor bent. 1: binnen ben je veilig. Geen angst nodig. 2: voor de donder al zeker geen angst voor nodig. Want de donder is het geluid van de bliksem flits... dat is dus angst voor iets wat al geweest is hahahaha. Laat maar goed kletteren als het aan mij lag. LOVE IT