De eerste slachtoffers van klimaatopwarming: deze tropische eilanden worden in sneltempo opgeslokt door oceaan

Een vliegtuig boven de Malediven
Thinkstock Een vliegtuig boven de Malediven
Het is voor sommige eilanden in de Stille en Indische Oceaan slechts een kwestie van enkele decennia vooraleer ze volledig worden opgeslokt. De opwarming van de aarde heeft uitzonderlijk zware gevolgen voor eilanden als Kiribati, Tuvalu en de Malediven.

Vijf eilandjes van de Salomoneilanden zijn al volledig teloorgegaan en zes andere zijn compleet geërodeerd. Maar volgens klimaatexperten volgen andere eilanden in de Stille Oceaan heel snel. Schattingen wijzen uit dat Tuvalu onbewoonbaar zal zijn tegen 2050. Buureiland Kiribati zal volledig overstromen tegen 2100 en de Malediven, het laagst gelegen land ter wereld, zullen nog deze eeuw volledig onder water verdwijnen.

Tim Flannery, klimaatexpert en professor aan de La Trobe University in Melbourne, vertelt aan news.com.au dat hij met zijn collega’s alle zeilen bijzet om de eilanden te redden. Hij maant alle buurlanden aan tot actie over te gaan. “Er zijn overweldigende bewijzen dat er rampen zullen gebeuren als we niet snel reageren”, zegt Flannery. “

Enele Sopoaga, de eerste minister van Tuvalu, uitte op een klimaattop in 2015 al zijn bezorgdheid: “Zullen we overleven? Of verdwijnen we onder de zee? Dat houdt me ’s nachts wakker.”

Speciale visums

Australië heeft al 300 miljoen dollar vrijgemaakt om de eilanden te redden, maar volgens experts is dat niet genoeg. Nieuw-Zeeland is ondertussen het eerste land dat een nieuwe soort visum in het leven heeft geroepen, speciaal voor bewoners van eilanden die dreigen te overstromen. Mogelijk krijgt het land er dus snel een pak nieuwe inwoners bij.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie Vandam

  Bij Japan ligt een hele stad onder water..das ook onze fout zeker?? Nee evolutie van de planeet meer niet

 • Marco Maerten

  Nog velen in ontkenningsfase blijkbaar met als doel hun schuldgevoel afwenden.

 • Ferdinand Engelbeen

  Zucht... Koraaleilanden komen en gaan. Dat is van alle tijden. De zeespiegel stijgt al sinds de laatste ijstijd, zo'n 120 meter. 2 mm/jaar in de afgelopen 100 jaar volgens getijdenmetingen, 3 mm/jaar volgens satellietmetingen. Dat is 20-30 cm/eeuw. Geen enkele versnelling te zien. Specifiek voor de Malediven en Kiribati is er al 50-70 jaar géén zeespiegelstijging en groeien de koralen daardoor horizontaal uit: de eilanden worden groter... Zie Axel Mörner e.a. 2017.

 • Ineke Visser

  De mens heeft 0,5% invloed op wat de aarde doet. Maar misschien kunnen ze leven op het grote ijsschots was is vrij gekomen van Antarctica?

 • Gino Denil

  Vroeger brak hier regelmatig de pest uit. En om de haverklap vernietigende oorlogen. Dat Europese continent zal altijd problemen opleveren. Bovendien exporteerden ze hun ziektes en geweld nog naar de rest van de wereld. Kan dus maar beter verdwijnen. Maar nu er blijkbaar geen zeespiegelstijging maar wel meer wind en golven zijn zal het wel weg eroderen. Volgens de redeneringen van de onderstaande commentaren toch.