Dagrecord sneuvelt: vandaag is de warmste 15de februari

Hoewel het nog maar februari is, lijkt de lente al begonnen. In Ukkel is deze namiddag 18,1 graden gemeten, een nieuw dagrecord. Dat meldt VTM-weerman David Dehenauw. Het vorige dagrecord dateert uit 1998, toen het 17,2 graden was.

Ook komend weekend verwacht het KMI warm en zonnig weer en mogelijk sneuvelen er ook morgen en/of zondag dagrecords. Het vorige dagrecord voor 16 februari dateert van 2007. Toen bedroeg de maximumtemperatuur in Ukkel 16,2 graden Celsius. En de vorige warmste 17de februari was in 1961, toen het 17,1 graden was.

“Nieuwe dagrecords zijn niet uitgesloten de komende dagen”, zegt Dehenauw, maar het is afwachten hoe sterk de temperatuursinversie dan nog zal zijn in Ukkel, die mee aan de basis ligt van het dagrecord van vandaag. Het KMI ligt op 105 meter boven de zeespiegel, de luchthaven van Zaventem maar op 50 meter, en dat scheelt in die omstandigheden enkele graden overdag.

De hoogste temperatuur gemeten in februari in Ukkel was 18,7 op 28 februari 1960. Dagrecords worden beschouwd sinds 1901.

Noord-Afrika

Een hogedrukkern verplaatst zich van Centraal-Europa naar het oosten, beïnvloedt gunstig ons weer en voert zeer zachte en droge lucht, afkomstig uit Noord-Afrika, naar onze streken. “In een groot deel van Europa is het zonnig en warm: van Portugal tot het noordoosten van Polen, van een groot deel van Groot-Brittanië tot het midden van Italië”, legt Dehenauw uit. 

“Het is wel nog altijd winter en door de heldere nachten en het rustige weer koelt het na zonsondergang flink af. Maar door de werking van de zon en deels de temperatuursinversie is het overdag wel opvallend warm.” 

Vanavond en vannacht blijft het rustig en helder, maar het wordt wel weer fris met minima tussen -1 en 4 graden.

Zonnig weekend

Ook morgen krijgen we rustig en zonnig weer, met vanaf het westen wel wat hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 11 graden in de Ardennen en 14 of 15 graden in de Kempen.

Morgennacht komen er meer hoge wolkenvelden. Over het uiterste zuiden blijven de opklaringen breder. Op het einde van de nacht worden de opklaringen opnieuw breder vanaf de Franse grens. De minima schommelen van -2 tot +4 graden.

Zondag blijft het zeer zacht en zonnig met enkele hoge wolkenvelden. De maxima halen 11 graden in de Ardennen en 14 of 15 graden in de Kempen bij een matige zuidenwind. Maandag is ook vrij zonnig. Over het westen kunnen er wat meer wolken verschijnen. De maxima schommelen in de meeste streken rond 13 of 14 graden bij een overwegend matig zuidenwind.

Dinsdag kans op buien

Dinsdag krijgen we meer wolken en is er kans op enkele buien. Het wordt wat minder zacht met maxima rond 10 graden in het centrum van het land.

Woensdag verwacht het KMI wolken en enkele opklaringen. De kans op neerslag is klein, bij maxima rond 10 graden

Voor velen is het vandaag het ideale weer om een terrasje te doen en het weekend zonnig in te zetten.

ANP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Wat er ook van zij, geniet er allemaal van. Maartse buien en aprilse grillen moeten nog komen.

 • Marc Ledure

  Sterckx E !! Ik ben er 80 en moet wel zeggen dat het begin van Maart was en dan wel in de Ardennen was dat het kwik steeg tot 19.6 graden. Bij ons hier in West Vlaanderen was het dan 14&15 graden. Weet heel goed ben dan gaan vissen op zee.

 • edward Sterckx

  Sterckx E De mens is maar kort van geheugen, ben 70 jaar heb ooit geweten in februari 21a22 graden1970-1971 en men heeft altijd gezecht dat februari 3 zomer dagen geeft en men moet nu niet doen of dat uit zonder lijk is

 • Landon Wilkinson

  *sinds er gemeten wordt