Cycloon Pam maakt minstens 10.000 mensen dakloos

Op Vanuatu hebben de autoriteiten vandaag de noodtoestand uitgeroepen na de doortocht van cycloon Pam. De wervelstorm heeft een aanzienlijke ravage aangericht in de regio en zou aan minstens tien personen het leven hebben gekost. 10.000 mensen zouden geen dak meer boven hun hoofd hebben

Volgens de ngo Oxfam zou cycloon Pam tot negentig procent van de huizen in de hoofdstad Port Vila hebben vernield. "Het ziet er naar uit dat het om een van de ergste rampen ooit gaat in de Stille Oceaan", zo verklaarde Colin Collet van Rooyen van Oxfam. Er wordt onder andere gevreesd dat het natuurgeweld hele dorpen heeft weggevaagd. Volgens Alice Clements van het VN-kinderfonds Unicef is rond Port Vila "alles verwoest".

Cycloon Pam is de krachtigste tyfoon sinds Haiyan op de Filipijnen zeker 5.235 levens eiste. Pam, die werd ingeschaald als categorie 5, heeft windsnelheden van 270 kilometer per uur en veroorzaakt zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

De storm trof zowel het voornaamste eiland van Vanuatu waar meer dan 65.000 mensen wonen als diverse andere eilanden meer naar het zuiden toe en met een bevolkingsaantal van 33.000 inwoners. Er is geen stroom en geen communicatienetwerk meer op Vanuatu en het wordt maar langzaam duidelijk hoe Pam heeft huisgehouden.

Vanuatu ligt ten oosten van de Koraalzee-eilanden, ten zuiden van de Salomonseilanden, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië.

GETTY

"Alsof er een bom ontploft is"

Volgens reddingswerkers kan het dagen of zelfs weken duren voor de volledige magnitude van de ramp zal duidelijk worden. "Het was alsof de wereld verging", zegt Alice Clements van Unicef aan Reuters. "Het is alsof een bom ontploft is in het midden van de stad. Er is geen elektriciteit, er is geen water."

Hoe het met mensen op kleinere eilandjes is, is nog volstrekt onduidelijk. "We vrezen voor het leven van de mensen op die afgelegen eilanden. Het wordt steeds duidelijker dat we met het ergst denkbare scenario te maken hebben op Vanuata", aldus Helen Szoke van Oxfam.

GETTY
Agence France-Presse on Twitter

Communicatie verbroken

Volgens de Australische meteorologische diensten, die de cycloon volgen, is het overgrote deel van de archipel getroffen. De wervelstorm is bovendien op het allerlaatste moment van traject veranderd en heeft de hoofdstad Port Vila veel harder getroffen dan verwacht. Op zowat heel Vanuatu liggen de communicatie en de elektriciteit volledig uit.

"We vrezen het ergste", zei Sune Gudnitz, hoofd van het VN-coördinatieteam voor humanitaire zaken op Fiji. "Onze voornaamste zorg is een hoog aantal doden, maar we zijn ook bang voor een enorme verwoesting van het land."

De VN zijn van plan om, als de storm over Vanuata is getrokken, meteen hulp te sturen maar de eilandengroep in Oceanië. Naast Vanuata worden ook Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden bedreigd door Pam.

Tot nu toe is er zeker een dode gevallen op Papoea-Nieuw-Guinea. Ook zijn veel wegen daar verwoest.

EPA
De verwoesting van cycloon Pam op het eiland Kiribati.
GETTY De verwoesting van cycloon Pam op het eiland Kiribati.

Internationale hulp komt op gang

De reddingswerkers hebben nog geen zicht op de dodentol, maar ze bereiden zich voor op het ergste. "In naam van de regering en bevolking van Vanuatu roep ik de internationale gemeenschap op om ons te helpen bij deze ramp", aldus president Baldwin Lonsdale in een toespraak tijdens een VN-conferentie in het Japanse Sendai.

Intussen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen. Er zou ook een avondklok ingesteld worden om plunderingen tegen te gaan. Verschillende landen hebben ondertussen financiële noodhulp toegezegd. Australië heeft 5 miljoen Australische dollar (3,6 miljoen euro) vrijgemaakt, de Europese Unie 1 miljoen euro. Australië stuurt ook goederen, legervliegtuigen en reddingswerkers. Canberra is de belangrijkste donor van de straatarme eilandengroep in de Stille Oceaan.

Het Rode Kruis heeft al eten, dekens en dekzeilen ter plaatse gebracht. De organisatie brengt in kaart waar en hoeveel extra noodopvang moet worden gecreëerd, want er wordt nog meer noodweer voorspeld in de regio.

EPA
EPA