Cyclonen trekken spoor van vernieling in Australië

AFP
Australië gaat gebukt onder extreem noodweer. Twee cyclonen trekken over het land en laten een spoor van vernieling achter. Zo moesten onder meer huizen, bomen en hoogspanningslijnen het zwaar ontgelden.

De cycloon Marcia kwam vanochtend (lokale tijd) aan land in de oostelijke staat Queensland. Dat ging gepaard met windstoten van 170 kilometer per uur. Ook viel meer dan 60 millimeter regen in anderhalf uur, berichtten Australische media.

De storm laat een enorme ravage achter. In de kustplaats Yeppoon werden ramen en deuren van huizen getrokken door de harde wind. Hulpdiensten deden hun best om duizenden huishoudens in het pad van de storm te evacueren. Iedereen die niet tijdig was vertrokken, werd gewaarschuwd vooral het huis niet te verlaten.

"Blijf binnen, ga niet naar buiten'', benadrukte premier Annastacia Palaszczuk van Queensland op een persconferentie. De wind neemt vanmiddag vermoedelijk in kracht af, maar volgens meteorologen is het einde van de overlast daarmee nog niet in zicht. De zware regenval kan nog dagen doorgaan.

Zeldzaam

De cycloon Lam kwam vandaag aan land in de staat Northern Territory. Lam zou geen menselijke slachtoffers hebben gemaakt, maar wel het leven hebben gekost aan een hond in het plaatsje Ramingining. Over de veroorzaakte schade bestaat nog onduidelijkheid.

Sommige Australiërs maken van de gelegenheid gebruik om foto's van de stormschade te delen op Twitter. Op de afbeeldingen is te zien dat omgewaaide bomen wegen blokkeren. Veel straten zijn volledig onder water gelopen.

Australië krijgt met enige regelmaat te maken met cyclonen, maar stormen met de kracht van Marcia zijn zeldzaam. De laatste keer dat Australië te maken kreeg met zo'n storm was in 2011, toen cycloon Yasi over het continent raasde.

AFP