Code oranje voor heel België: hevige rukwinden tot 110 km/u op komst, overheid activeert noodnummer 1722

thinkstock
Het KMI verwacht dat het tijdens de komende nacht stevig gaat waaien en geeft code oranje voor heel België. Voor morgen geldt in heel het land code geel. Vanaf vanavond 20 uur wordt ook het noodnummer 1722 voor niet-levensbedreigende situaties geactiveerd. 

Waar er deze voormiddag nog zonnige perioden waren in het grootste deel van het land, neemt de bewolking geleidelijk aan toe, gevolgd door lichte regen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 3 en 7 graden aan de kust. De wind waait matig en aan zee meestal vrij krachtig uit zuid tot zuidzuidwest met rukwinden tot 50 km/u. Vanavond wordt het tijdelijk droog, maar een nieuwe regenzone, verbonden aan een stormdepressie, bereikt snel het land. 

Tijdens de nacht wordt gevoelig zachtere lucht aangevoerd en kan de temperatuur plaatselijk oplopen tot 12 graden. De wind is vanavond eerst nog matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee uit zuidzuidwest, maar neemt geleidelijk aan toe en wordt op het einde van de nacht en morgen krachtig tot zeer krachtig in het binnenland en stormachtig aan zee uit zuidwest tot west. Op het einde van de nacht en morgenvroeg verwacht het KMI de hevigste rukwinden, die in het hele land snelheden tot 90 en 120 km/u kunnen halen.

Code oranje?

Code oranje betekent dat er heel veel wind verwacht wordt met rukwinden die nog hoger liggen. "Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, de bomen dan helemaal in beweging zijn, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade kan aangebracht worden aan woningen. Let dus goed op", zo waarschuwt het KMI. 

Intussen heeft de meteorologische dienst die waarschuwing nog uitgebreid, want morgen zal ook nog code geel gelden.

Noodnummer 1722

Omwille van het stormweer heeft de FOD Binnenlandse zaken beslist om vanaf 20 uur vanavond het noodnummer 1722 te activeren. Dat moet gebeld worden bij wateroverlast of stormschade. Het noodnummer 112 mag enkel gebeld worden wanneer er iemand in levensgevaar is.

Wel wordt gevraagd om geduld uit te oefenen bij het bellen naar 1722, omdat het aantal telefoontjes snel hoog oploopt bij noodweer. De brandweer doet al het mogelijke om zo snel mogelijk te helpen.

Tips om stormschade te voorkomen

Verzekeraar Axa geeft alvast enkele tips om stormschade te voorkomen. Zo kan u het best alle ramen en deuren gesloten houden en zaken in kelders en ondergrondse parkings van de grond zetten. Uw wagen parkeert u het best op een veilige plaats: uit de wind en niet onder een boom. Controleer vooraf of er niets los zit aan uw woning, en controleer dakgoten en regenputjes op verstoppingen.

Met het oog op het stormweer hebben verschillende steden en gemeenten inmiddels veiligheidsmaatregelen getroffen. Lees hier meer.

Vanaf morgennamiddag stilaan rustiger

Morgenvoormiddag verlaat een regen- en buienzone het land richting Duitsland. Vanaf de kust wordt het dan licht wisselvallig met opklaringen en nog af en toe enkele plaatselijke buien. De maxima worden in de voormiddag bereikt en schommelen tussen 7 en 10 graden. Er staat een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms zeer krachtige wind uit westelijke richtingen met aanvankelijk nog rukwinden van 60 tot 90 km/u. In de namiddag wordt het stilaan rustiger.

Donderdagvoormiddag is het op de meeste plaatsen droog met opklaringen. Nabij de Franse grens kan er echter af en toe wat regen vallen. Na de middag neemt de bewolking toe en 's avonds trekt een nieuwe regenzone het land binnen vanuit het zuidwesten. De maxima schommelen tussen 5 en 10 graden. De wind waait meestal matig uit west tot zuidwest krimpend naar zuid. Vrijdag is het licht wisselvallig met opklaringen en kans op enkele plaatselijke buitjes. Later neemt de bewolking toe vanaf het zuiden. De maxima schommelen nog steeds tussen tussen 5 en 10 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Winterse buien op komst?

Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid toe. Tijdens het weekend en begin volgende week zou tussen een depressie nabij de Alpen en een hogedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden vanuit noordoosten stilaan koudere lucht over onze streken aangevoerd worden.

Een storing verbonden aan die depressie zou aanvankelijk voor perioden met regen kunnen zorgen die echter stilaan overgaan in winterse neerslag. De kans op neerslag is het grootst in het zuidoosten van het land. De maxima in het centrum van het land zouden dalen van 5 graden op zaterdag naar 2 of 3 graden maandag. Vanaf zondag kan het in de Ardennen ook overdag licht vriezen. 

AFP13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Caner Polat

  Is er eigenlijk morgen school kan iemand een antwoord geven?

 • Johan Vercarre

  Diegenen die op de weervoorspellers zitten te kakken : Als beroepsmeteoroloog kan ik enkel vaststellen dat de voorspellingen veel exacter geworden zijn. De storm van woensdag ll. bijvoorbeeld was heel goed ingeschat. De betweters zijn diegenen die hun wensen voor werkelijkheid nemen.

 • romy verhove

  Wie spreekt er over schuld ?gewoon een stormke en ze proberen gans het land lam te leggen zal weer serieus zijn ....

 • Ramon Simon

  Wanneer? De voorspellingen zitten er toch flink naast in mijn streek. Anders eens winterweer?

 • Erwin De Meyer

  Nog een noodnummertje erbij.